A sport igazi ünnepe a szlovákiai magyar Diákolimpia

2018. október 5. - 23:30 | Sport

Dunaszerdahely – A régiók küldöttségeinek ünnepélyes felvonulásával kezdődött meg pénteken délelőtt a szlovákiai magyar alapiskolák 2018. évi Diákolimpiája a városi sportcsarnokban.

A sport igazi ünnepe a szlovákiai magyar Diákolimpia
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

Megnyitó beszédet Szabó László, a Dunaszerdahelyi Sportgimnázium igazgatója a két évente megrendezendő seregszemle egyik ötletgazdája mondott. A szónok hangsúlyozta: az immáron negyedik alkalommal tartandó versenysorozat célja az eltelt nyolc esztendő alatt nem változott. A szervezők továbbra is azt tartják szem előtt, hogy a Nagyszelmenctől Pozsonyig terjedő terület alapiskolásainak együvé tartozását erősítse, szolgálja a diákok egymás közti sportbarátságának kialakítását, az iskolák közti kapcsolatok kiépítését, s hogy a sport igazi ünnepe legyen.

A háromszáznál több résztvevőt Vörös Mária, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) megbízott elnöke, Berényi József, a Nagyszombati Megyei Önkormányzat alelnöke és Hájos Zoltán, Dunaszerdahely városának polgármestere is köszöntötte. A sporteseményt jelenlétével megtisztelte Menyhárt József, az MKP országos elnöke.

A szervezőbizottság életmű-díjban részesített négy jeles egykori edzőt, sporttisztségviselőt, akik több évtizeden keresztül meghatározó jelentőségű munkát végeztek a dél-szlovákiai (diák)sportmozgalom fejlesztése érdekében, s kiknek szakmai műhelyéből több kiváló sportoló került ki.

A négy kitüntetett: Méhes Tibor – in memoriam (Felsőpatony/Dunaszerdahely), Németh Ödön (Dióspatony), Székely István (Somorja), Vincze Ferenc (Gúta).

A diákok öt sportágban – atlétika, labdarúgás, kézilabda, sakk, asztalitenisz – mérték össze rátermettségüket a csallóközi országos döntőben. A finálét nyolc regionális selejtező előzte meg. Az eredményeket hírportálunk a versenyek kiértékelése után közli.

A sportgála szerves részét képezi az a képzőművészeti kiállítás, amely a sportcsarnokban nyílt meg szlovákiai magyar diákok sporttémájú alkotásaiból.

A Diákolimpia 2018 szervezői a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Dunaszerdahelyi Sportgimnázium, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola, a Mentor Tehetségsegítő Tanács, a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola Akkreditált Tehetségpontja.

(Lelkes Vince)