A Srí Lankai-elnök lemondásra szólította fel a védelmi minisztert és az országos rendőrparancsnokot a húsvéti terrortámadások miatt

2019. április 24. - 15:59 | Külföld

Lemondásra szólította fel szerdán Srí Lanka elnöke a védelmi minisztert és az országos rendőrparancsnokot - jelentette be az colombói elnöki hivatal.

A Srí Lankai-elnök lemondásra szólította fel a védelmi minisztert és az országos rendőrparancsnokot a húsvéti terrortámadások miatt
-illusztráció- (Fotó: AP)

A parlament elnöke pár órával korábban azzal vádolta meg a hírszerzési vezetőket, hogy nem tettek semmit a vasárnapi merényletsorozat megakadályozásáért, jóllehet figyelmeztetést kaptak az indiai titkosszolgálattól.

Maithripala Sziriszena, Srí Lanka államfője már kedden bejelentette, hogy átszervezi a rendőrséget és a biztonsági erőket, és - mint mondta - elvárja, hogy 24 órán belül változás történjen a védelmi intézmények élén.

Hogy kik kerülnek a megüresedő tisztségekbe, arról még nem szólt az államfő.

Laksman Kiriella Srí Lanka-i házelnök szerdán a parlamentben kijelentette, hogy "hírszerzési felsővezetők szándékosan eltitkolták az információt. A birtokában voltak, de a hatóságok vezetői nem tették meg a kellő intézkedéseket" - mondta.

A házelnök kifejtette: a szigetország hatóságai április 4-én kaptak figyelmeztetést az indiai titkosszolgálattól, hogy öngyilkos merényletek várhatók szállodák, templomok és politikusok ellen.

A húsvétvasárnapi terrortámadásban kilenc öngyilkos merénylő vett részt. Eddig már több mint hatvan embert vettek őrizetbe a templomok és szállodák ellen elkövetett, 359 halálos áldozattal és több mint ötszáz sebesülttel járó merényletek ügyében.

(MTI)

Címkék: Sri Lanka