Stadionméretű ballon segíti a csillagászokat az űr vizsgálatában

2021. július 27. - 12:57 | Tech

Egy különleges, stadionméretű ballonnal emelnek a sztratoszférába egy, a világűrt vizsgáló teleszkópot a SuperBIT projekt keretében.

Stadionméretű ballon segíti a csillagászokat az űr vizsgálatában
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A ballon révén kristálytiszta felvételek készíthetők az űrről egy Föld körül keringő teleszkóp - például a Hubble - költségeinek töredékéért.

Az eszköz egy egyszerű héliumos ballon, amely azonban 40 kilométerrel a Föld felszíne fölé képes emelkedni, és teljesen felfújt állapotában futballstadion-méretű - írja a The Guardian.

Fotó: Lab/Michael Lentz

Az amerikai, brit és kanadai kutatók által kifejlesztett SuperBIT (szupernyomású ballonalapú képalkotó teleszkóp) célja, hogy kombinálja a felszíni és a Föld körüli pályán vizsgálódó csillagászat előnyeit.

A felszíni teleszkópok nehézségeit az okozza, hogy a légkör a fényt csak eltorzítva engedi át, ezért nehéz tiszta képet készíteni a csillagászati objektumokról. A Föld körül keringő teleszkópok, amilyen a Hubble is, elkerülik ezt a problémát, de több milliárd dollárba kerül a megalkotásuk, felbocsátásuk és üzemeltetésük.

A SuperBIT csapata reméli, hogy a hatalmas ballon segítségével olyan tiszta képet szerezhetnek, mint egy űrteleszkóp, mindössze 5 millió dolláros (1,5 milliárd forintos) költség mellett.

"Az új ballonos technológia révén az űr látogatása olcsó, egyszerű és környezetbarát"

- mondta Mohamed Shaaban, a Torontói Egyetem munkatársa, a projekt egyik kutatója.

A ballon a hagyományos meteorológiai léggömbökhöz hasonló, azokkal ellentétben azonban folyamatosan enyhe nyomás alatt tartja a benne lévő héliumot. Ennek köszönhetően hónapokon át képes a magasban maradni kis mértékű vertikális elmozdulás mellett, ami tökéletes egy csillagászati program számára. Különleges stabilitásának köszönhetően a Hubble képeihez hasonló élességű felvételeket képes készíteni.

A SuperBIT áprilisban az új-zélandi Wanakáról indítja útnak a ballont, amely többször körbe fogja repülni a Földet, hogy éjszakánként felvételeket készítsen, majd nappal feltöltse elemeit. Végül visszatér a Földre.

Első misszióján az univerzum legnagyobb részecskegyorsítóit, a galaxishalmazok összeütközéseit fogja megfigyelni - mondta Shaaban, hozzátéve, hogy ezek az ütközések rávilágíthatnak a sötét anyag tulajdonságaira.

(MTI)

Címkék: világűr