Stand up and understand VIDEÓ

Ardamica Zorán | 2019. március 16. - 15:24 | Vélemény

Ma elnököt választunk és sokan sokféleképpen hívták fel a figyelmünket arra, mit kell vagy nem szabad tennünk, hogyan döntsünk, s hogyan ne.

Stand up and understand VIDEÓ
Fotó: aktuality.sk

Időnként elhangzottak korrekt információk arról is, mi a dolga az államfőnek, miért lehet fontos jó elnököt választani. De a rizsa nagy része csak propaganda volt és átverés és csúsztatás vagy egyenesen hazudozás.

Nem gondoltam volna, hogy a tán legnormálisabb és legközérthetőbb tájékoztatást az egyik ismert szlovák standupos heti negyedórás videójából kapja meg a nép.

Az illető nem kampányolt senki mellett, sem ellen. Nem is igyekezett humoristaként elkészíteni a heti események értékelését. Amin nevetni lehetett, az önnön lényegétől volt röhejes. A szerkesztés szépen egymás mellé rakta, ami egymásra vonatkozik. És az egyes tényeket konkrét példákkal illusztrálta. Pl. az elnök reprezentatív funkcióját korábbi, most már nem jelölt prezidentünk konkrét művészi gasparovicsoválásával.

Nem célom sem dicsérni, sem végigelemezni a műsort. Csak azt akarom mondani, hogy - iskolák, figyelem! - ebből a nem egész negyedórácskából a tájékozatlanok és fiatalok közérthetően és a törvényekkel összhangban tudtak tájékozódni mindarról, mik is egy szlovák elnök kompetenciái (s mik nem azok a kampányhazugok kijelentéseinek ellenére), mit tehet, nem tehet, mit köteles tenni, miben van mérlegelési vagy döntési joga. És mihez vezettek előző elnökeink egyes döntései. Tehát, hogy mi várható vagy nem várható egy elnöktől a szlovák jogrend szerint.

Szóval ez egy mintaszerű és szórakoztató polgári nevelés óra volt stand up helyett, ha úgy tetszik. Ahogy elnézem társadalmunkat, és a kampány módszereit, azok sikerességének mutatóit, sok-sok hasonló, konkrétan szembesítő polgári nevelés órára lenne szükség.