A Statisztikai Hivatal folyamatosan tájékoztatni fog a pozsonyi és kassai választás eredményéről

Szlovákia történetében először fogják közzétenni folyamatosan, rendszeres időközönként a pozsonyi és kassai polgármester-választás részeredményeit.

A Statisztikai Hivatal folyamatosan tájékoztatni fog a pozsonyi és kassai választás eredményéről
Fotó: TASR/Pavel Neubauer

Erről csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be Alexander Ballek, a Statisztikai Hivatal (ŠÚSR) elnöke.

„Az egyes szavazókörökből beérkező eredményekkel párhuzamosan mintegy tízpercenként frissíteni fogjuk a pozsonyi és kassai polgármesterjelöltek aktuális sorrendjét”

– fejtette ki Ballek. Összesen 401 pozsonyi és 199 kassai szavazókörből várnak eredményeket. Az adatok feldolgozását az integrált választási információs rendszer (IVIS) végzi majd.

Jana Morháčová, a hivatal szóvivője elmondta: a többi településről az időközi eredményeket csak azután teszik közzé, hogy a járási választási bizottság jóváhagyta a választási jegyzőkönyveket. Ennek keretében a győztes polgármester nevét, illetve a megválasztott képviselők számát és politikai hovatartozásukat fogják közölni. A megválasztott képviselők neveit a hivatalos végeredmények keretében teszik közzé vasárnap délután, de csak azon települések esetében, amelyek csatlakoztak az információs rendszerhez. A többi település esetében a megválasztott képviselők eredményeit csak néhány napon belül hozzák nyilvánosságra.

A végeredményeket vasárnap, november 11-én teszik közzé azután, hogy azokat a választásokért és a pártfinanszírozásért felelős állami bizottság hivatalosan jóváhagyta.

Ballek hangsúlyozta, hogy a Statisztikai Hivatal nem a szavazatszámlálásért, hanem az eredmények összesítéséért felel.

„Az előbbi a választási bizottságok kötelessége. A Statisztikai Hivatal dolgozóinak munkája azután kezdődik, hogy bezárták a szavazóhelyiségeket és továbbították az első jegyzőkönyveket, vagyis azt a dokumentumot, amely a szavazás első eredményeit tartalmazza”

– fejtette ki Ballek, hozzátéve: a szavazóhelyiségek az idei választásokon két órával tovább, 22 óráig tartanak nyitva.

Az önkormányzati választások eredményeit a www.volbysr.sk oldalon teszik közzé. A választók csaknem 3000 községben, városban és városrészben fognak szavazni. Polgármesternek több mint ezerhétszázan jelöltették magukat, ezen kívül csaknem 21 000 képviselőjelölt indul a választásokon.

TASR