Sújtólégrobbanás történt egy délnyugat-szibériai bányában, többen meghaltak

2021. január 22. - 15:43 | Külföld

Sújtólégrobbanás történt pénteken a délnyugat-szibériai Kuzbasz-szénvidék egyik bányájában, három bányász életét vesztette - közölték a helyi hatóságok.

A szénlelőhely Lenyinszk-Kuznyecszkij település közelében fekszik. A balesetben meghalt bányászok holttestét már felhozták a felszínre - közölte a régiós ügyészség, amely az ügyben vizsgálatot indított.

A metánrobbanás idején 44 bányász dolgozott a mélyben. Negyvenegynek sikerült élve feljönni a mélyből. Két bányász holttestét a mentésre érkezett szolgálat emberei azonnal megtalálták a romok alatt. A harmadik bányász tetemére csak néhányórás kutatás után bukkantak rá.

A szerencsétlenül járt bányászok családjait támogatásban részesítik a helyi hatóságok. A helyszínen operatív törzs dolgozik a baleset okozta károk helyreállításán. A szénkitermelést egyelőre felfüggesztették. A bányából évente 1,8 millió tonna, az Oroszországban ritka, kokszolható szenet hoznak a felszínre.

Az oroszországi bányákban, akárcsak a volt Szovjetunióban, gyakorta fordulnak elő bányabalesetek, amelyeket főképpen az elhasználódott infrastruktúra és a biztonsági szabályok megsértése okoz. Az a bánya, ahol a robbanás történt, 2017 óta üzemel.

Oroszországban az elmúlt évek legsúlyosabb baleseteiben 91 ember vesztette életét. Közülük az egyik legnagyobb 2010 májusában, a nyugat-szibériai régió egyik bányájában következett be. Ebben 18 vájár halt meg, holttestüket azóta sem találták meg.


(MTI)

Címkék: bánya, robbanás, Szibéria