ŠÚKL: 8869 feltételezett mellékhatást regisztráltak eddig a vakcina beadása után

2021. november 5. - 13:52 | Belföld

Szerdáig (november 3.) 8869 feltételezett mellékhatást regisztrált a koronavírus elleni védőoltás beadása után az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL). Az összes mellékhatás közül 1088-et minősítettek súlyosnak – tájékoztatott honlapján az ügynökség.

ŠÚKL: 8869 feltételezett mellékhatást regisztráltak eddig a vakcina beadása után
Fotó: TASR - illusztráció

A Pfizer/BioNTech vakcinájával kapcsolatban 600 súlyos mellékhatásról érkezett jelentés, köztük három halálesetről. A súlyos mellékhatások között szerepelt a vérnyomás tartós emelkedése, főként a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél, ájulásközeli állapot, ájulás, de jelentettek például hirtelen szélütést, szívinfarktust, ízületi gyulladást, szívburokgyulladást, hipertóniás állapotot halláskárosodást, epilepsziás rohamot, polineuropátiát vagy hyperpyrexiát is.

A Moderna vakcinával kapcsolatban 119 súlyos mellékhatást jelentettek, köztük egy haláleset. A feltételezett súlyos mellékhatások között volt például átmeneti bénulás, tartós vérnyomás-emelkedés, trombózis, ájulás, eszméletvesztés, tüdőembólia és hirtelen szélütés.

Az AstraZeneca oltóanyagának beadása után 321 súlyos mellékhatásáról, köztük három halálesetről számoltak be. A leggyakoribb a rövid távú eszméletvesztés, az ájulás, a trombózis, az arcidegbénulás, az epilepsziás roham, a tüdőembólia, a sztrók, a szívinfarktus és a hipertóniás roham volt.

A Johnson&Johnson vakcinával kapcsolatban 38 mellékhatást jelentettek, köztük eszméletvesztést, ájulást, hallucinációt és hyperpyrexiát.

A nem regisztrált Szputnyik V vakcinával kapcsolatban tartós vérnyomás-emelkedésről és flebotrombózisról érkezett jelentés, három súlyos.

Másik hét, súlyos mellékhatást kiváltó oltóanyag neve nem szerepelt a listán, az információt utólag kéri az ügynökség. A ŠÚKL további hat súlyos reakciót is regisztrált a vakcina beadását követően. A hatóság további információkat kért ezekről.

Csütörtökig (október 21.) összesen hét olyan halálesetet regisztráltak, amely összefüggésben áll a védőoltással, ebből négy lehetséges (a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcina beadása után), három pedig valószínűsíthető (az AstraZeneca vakcinája után). A többi esetben kizárták az összefüggést.

Csütörtökig 2 513 527 embert oltottak be a COVID-19 vakcina első adagjával, 2 310 101-et a másodikkal, 74 333-en pedig már a harmadik oltást is megkapták.


(TASR)