ŠÚKL: Az AstraZeneca védőoltásának előnyei továbbra is felülmúlják a kockázatokat

2021. április 6. - 16:04 | Belföld

A tromboembóliás szövődmények ritkán előforduló, súlyos esetei és az AstraZeneca társaság által előállított Vaxzevria vakcina közötti összefüggés egyelőre nincs bizonyítva, de folytatódik az intenzív vizsgálat.

ŠÚKL: Az AstraZeneca védőoltásának előnyei továbbra is felülmúlják a kockázatokat
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Erről Magdaléna Jurkemíková, az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget kedden.

A ŠÚKL állásfoglalása szerint a védőoltás előnyei továbbra is felülmúlják a kockázatokat.

„Az állami hivatal figyelemmel kíséri az Európai Unióból (EU) jelentett eseteket, és szoros kapcsolatban van az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA), valamint a nemzeti gyógyszerügynökségekkel. A farmakovigilanciai kockázatfelmérési bizottság (PRAC), melyben a ŠÚKL is képviselteti magát, tovább vizsgálja a kapcsolatot a vérrögképződés ritka esetei és a Vaxzevria vakcina között” – közölte a szóvivő.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője, Marco Cavaleri ugyanakkor egy kedden megjelent olasz lapinterjúban kijelentette, összefüggés van az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között.

Úgy fogalmazott: "véleménye szerint most már ki lehet mondani, hogy világos, hogy van összefüggés" a vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között, de azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat. Utalt arra, hogy az EMA várhatóan órákon belül hivatalosan is megerősíti ennek az összefüggésnek a fennállását.

Néhány hete merült fel aggodalom amiatt, hogy néhány esetben agyi trombózis lépett fel olyanoknál, akiket előzetesen az AstraZeneca vakcinájával oltottak be. Elővigyázatosságból több ország leállította a 60 év alatti korosztály oltását ezzel a vakcinával, amíg nem tudnak meg többet erről a jelenségről. Ugyanakkor mindeddig még egyetlen hatóság sem mondta ki, hogy okozati összefüggés lenne az AstraZeneca-vakcina alkalmazása és a vérrögképződéses esetek között.

A brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) kimutatása szerint az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból eddig több mint 18 millió adagot adtak be Nagy-Britanniában, és az e vakcinával beoltottak közül harmincnál fordult elő vérrögképződés, az esetek zömében az agyi trombózis egy ritka formája, és hét páciens meghalt. A brit hatóság ugyanakkor - az EMA eddigi álláspontjával összhangban - azt hangsúlyozta, hogy az adatok változatlanul arra vallanak, hogy e vakcina alkalmazásának előnyei messze felülmúlják az esetleges kockázatokat.


(TASR/MTI/para)