ŠÚKL: Az omikron variáns ellen is hatásosak a vakcinák

2022. január 13. - 16:02 | Belföld

A beoltottak is megfertőződhetnek a koronavírus omikron változatával, nagyobb eséllyel, mint a többi variánssal. Az oltás azonban még az omikron ellen is nagyfokú védelmet nyújt a súlyos betegség ellen, a kórházba kerülés veszélye is kisebb – tájékoztatott a közösségi hálón az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet (ŠÚKL).

ŠÚKL: Az omikron variáns ellen is hatásosak a vakcinák
Fotó: TASR - illusztráció

„A legújabb vizsgálati eredmények szerint az emlékeztető oltás jobban véd az omikron ellen, mint a két oltás" - tette hozzá ŠÚKL. A Dél-Afrikából származó adatok azt mutatják, hogy a két dózissal beoltott személyek körülbelül 70 százalékban védettek az ellen, hogy súlyos betegséggel kórházba kerüljenek. „Az Egyesült Királyságból származó adatok azt mutatják, hogy bár a védettség idővel csökken, a vakcina még néhány hónappal az emlékeztető oltás után is akár 90 százalékban hatásos lehet" - mutatott rá a ŠÚKL.

A vakcina hatékonysága fokozatos csökken, emiatt a beoltottak nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg az omikronnal, mint más variánsokkal. „Bár az omikron fertőzőbbnek tűnik a korábbi mutációknál, a Dél-Afrikából, az Egyesült Királyságból és néhány európai országból származó tanulmány eredményei szerint a kórházba kerülés kockázata is alacsonyabb. A delta változathoz képest ez a kockázat a jelek szerint harmada-fele, mint a többi vírusmutációnál" - tette hozzá ŠÚKL.


(TASR)