Sulík: Az oltás sokkal olcsóbb, mint a gyógyítás, az elhunytak 95 százaléka nem volt beoltva

2021. november 14. - 19:42 | Belföld

Richard Sulík (SaS) gazdaságügyi miniszter vasárnap az RTVS O päť minút 12 című politikai műsorának vendége volt, ahol Peter Pellegrinivel (Hlas-SD) a járványügyi óvintézkedések szigorításáról vitázott.

Sulík: Az oltás sokkal olcsóbb, mint a gyógyítás, az elhunytak 95 százaléka nem volt beoltva
Richard Sulík (Fotó: TASR)

Sulík elmondta, jelentős módosítás lesz, hogy a munkaadó információt szerezhet arról, hogy az alkalmazottja be van-e oltva, illetve átesett-e a koronavíruson és van-e védettsége a fertőzéssel szemben.

A miniszter kiemelte, úgy módosítják az intézkedéseket, hogy előnyben részesítsék az oltottakat, például még a fekete járásokban is lehetőségük legyen, hogy étterembe menjenek.

„Ez az oltottakra és a covidon átesettekre is érvényes lesz egy bizonyos ideig. Most nem tudom megmondani, hogy hat vagy kilenc hónapig. Tehát az embernek van covid-igazolványa, és miután az lejár, kezdenie kell magával valamit” – fogalmazott Sulík.

A tárcavezető a műsorban arról is beszélt, hogy hamarosan rövidülhet Szlovákiában a covid-pass érvényességi ideje – konkrétan a mostani 12 hónapról 9 hónapra. Sulík szerint azonban végleges döntés még nem született ezzel kapcsolatban, továbbra is tárgyalnak róla.

Pellegrini azt rótta fel Sulíknak, hogy a kormány nem fektet kellő hangsúlyt a koronavírusos betegek gyógyítására. Ezzel kapcsolatban Sulík megjegyezte, hogy a covid-páciensek gyógyítása rendkívül drága.

„Az oltás a gyógyítással szemben sokkal olcsóbb” – húzta alá.

A gazdasági miniszter örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy az elmúlt napokban nőtt azok száma, akiknek az első oltást adták be.

Sulík szerint hamarosan azt is nyilvánosságra fogják hozni, hogy a koronavírus szövődményei miatt elhunyt személyek hány százaléka volt beoltva. A miniszter azt állítja, hogy ez az arány a jelenlegi adatok szerint 95 százalék.

A Hlas-SD elnöke kiemelte, hogy azokkal az emberekkel is törődniük kell, akik nem akarják magukat beoltatni. Sulík azzal vágott vissza, hogy „nem tesznek magasról az oltatlanokra”, de jelenleg pont miattuk vannak tele a kórházak. Pellegrini szerint a nem beoltottaknak biztosítani kellene az ellenanyagtesztet.


(TASR)