Sulík: Egyre erősebb az az érzésem, hogy a Sme rodina teljesen felesleges a koalícióban

2022. február 17. - 20:30 | Belföld

Nem mond le Mária Kolíková igazságügyi miniszter, és megpróbálja az egész igazságügyi reformot beleírni abba az egy törvénybe, amit a képviselők csütörtökön második olvasatba utaltak. A miniszter nem érti koalíciós társait, szerinte ő mindent megtett a törvények elfogadása érdekében.

Sulík: Egyre erősebb az az érzésem, hogy a Sme rodina teljesen felesleges a koalícióban
Egyre nagyobb a távolság a két egykori párttárs között (Fotó: TASR)

Nyilatkozatháború tört ki a koalíciós pártok között, miután az igazságügyi reform végrehajtásához szükséges négy törvénytervezet közül csütörtökön csak egyet utaltak második olvasatba. A reformtörvények ellen szavazott a Sme rodina, de a reform megfenekléséhez hozzájárultak a Za ľudí Veronika Remišovát támogató képviselői is.

Remišová „kicsinysége”

Richard Sulík pártelnök egyértelműen a Sme rodinát és Veronika Remišovát hibáztatja. Azt egyáltalán nem érti, hogy Boris Kollár mit keres a koalícióban. „Minek van még a Sme rodina a koalícióban? – tette fel a kérdést Sulík. –

Egyre erősebb az érzésem, hogy teljesen feleslegesek, olyanok, mint valami daganat a nyakban.”

Az SaS elnöke szerint Remišová sem volt képes átlépni az árnyékát, nem tudott megbocsátani Mária Kolíkovának, amiért tavaly több képviselővel együtt elhagyta a Za ľudít.

„Győzött Remišová kicsinysége, ezért nem ment át a reform” – jelentette ki Sulík.

Ondrej Dostál (SaS) szerint most egy új, reformellenes koalíció alakult. „Eddig a reformokat a Sme rodina süllyesztette el, akikhez itt-ott csatlakozott egy-két koalíciós képviselő. Most már közös vonalat véshetnek a puskatusba, elkapták a pozsonyi és a kassai városbíróságokat – utalt Dostál azokra a törvénytervezetekre, amiket együtt hiúsítottak meg. –

Gratulálok. Még a fasiszták és a smeresek is hevesen tapsoltak.”

Remišová: Sulík ne káderezzen engem

A Za ľudí elnöke és a kormány alelnöke szerint Sulík túl messzire ment.

„Abszurd, hogy Sulík engem káderezzen és szidalmazzon, miközben ő vallott kudarcot a rosszul előkészített és rosszul kommunikált reformmal” – írta a Facebook-bejegyzésében Remišová.

Azt állítja, hogy a reformmal kapcsolatos kifogásaikat többször elmondták, ezekkel az igazságügyi miniszter is tisztában volt.

Kolíková: A reform nem áll le

Nem mond le posztjáról Mária Kolíková igazságügyi miniszter, állítása szerint ő mindent megtett a reform elfogadása érdekében, tárgyalt mindenkivel, aki találkozni akart vele.

„Nem igaz, amit a Sme rodina állít, hogy nem akartam tárgyalni a frakciójukkal, az sem igaz, amit Gyimesi képviselő mondott, hogy nem akartam találkozni vele” – mondta Kolíková.

Gyimesi csak az egyik törvényjavaslatot szavazta meg, a többi esetében tartózkodott.

A miniszter azonban elsősorban volt párttársaiban, a Za ľudí jelenlegi négy képviselőjében csalódott. „Nem értem, hogy a Za ľudí miért nem szavazta meg a reformot, csak ma tudtam meg, hogy problémáik vannak a törvénytervezetekkel” – jelentette ki a miniszter. Állítja, hogy korábban sem Juraj Šeliga, sem Jana Žitňanská, sem a másik két képviselő nem jelezte neki, hogy problémáik vannak a tervezetek elfogadásával.

Az igazságügyi miniszter szerint még nincs minden veszve. A járásbíróságok átalakításáról szóló törvénybe be lehet illeszteni a pozsonyi és a kassai járásbíróságok átalakítását, a kerületi, vagyis a fellebbviteli bíróságok kérdése pedig megoldható a közigazgatási bíróségokról szóló törvény kiegészítésével, ami hamarosan a parlament elé kerül.

Kolíková teljes mértékben élvezi az SaS támogatását, Sulík sem látja okát annak, hogy a miniszter távozzon posztjáról. Az SaS elnöke úgy véli, hogy jelenleg már csak az SaS és az OĽaNO az a két párt a koalícióban, amelyik még megpróbál valamilyen reformot megvalósítani.

Az igazságügyi reform elfogadása fontos az uniós helyreállítási alap szempontjából is, amelyből több százmillió eurót akarnak az igazságszolgáltatás reformjára fordítani. „Április a végső időpont, addig kell elfogadni a törvényeket, hogy a helyreállítási alap forrásait fel tudjuk használni” – jelentette ki Kolíková. Szerinte ez a határidő tartható, ha a koalíciós partnerek is ezt akarják.

Az igazságügyi reform eddigi kudarcát egyelőre nem kommentálta sme a Sme rodina, sem az OĽaNO, csütörtökön hallgatott Eduard Heger miniszterelnök is, de ő éppen uniós csúcstalálálkozón volt Brüsszelben.

- lpj -