Sulík elárulta, szövetkezne-e Pellegrinivel a parlamenti választások előtt

2023. január 4. - 12:26 | Belföld

Az SaS önállóan vág neki a parlamenti választásoknak – jelentette ki Richard Sulík pártelnök, aki kizárta annak lehetőségét, hogy kormánykoalíciót alakítson a Smerrel, a parlamenten kívüli Hlast pedig „nem kívánatos” partnernek titulálta.

Sulík elárulta, szövetkezne-e Pellegrinivel a parlamenti választások előtt
Fotó: TASR

Sulík csak azt követően akar nyilatkozni a lehetséges együttműködésekről, hogy kiírták a választások időpontját. „Alapjáraton érdekünkben áll együttműködni a jobboldali demokratikus pártokkal, ezért is zártuk ki az együttműködés lehetőségét a Smerrel, a Hlas pedig határozottan nem kívánatos partner számomra” – nyilatkozta a TASR-nek Sulík. Állítása szerint a kongresszus arra kötelezte a pártvezetést, hogy ne lépjen koalícióra a Smerrel. „Ez nem a következő választásra vonatkozik, hanem hosszú távú kötelezettségvállalásról van szó” – tette hozzá Sulík.

Az SaS egyedül akar nekivágni a parlamenti választásoknak, ezért Sulík tárgytalanak tartja az egyesülésre vonatkozó kérdéseket. A volt gazdaságügyi miniszter ugyanakkor el tudná képzelni az együttműködést parlamenti színtéren Lucia Ďuriš Nicholsonová tervezett projektjével. „Ha lesz bármilyen projektje, és bekerülnek a parlamentbe, el tudnék képzelni például egy koalíciót, de a választásokra egyedül készülünk” – tette hozzá.

Sulík nem lát nagy esélyt a választások előtti egyesülések sikerére. „Úgy gondolom, hogy a négyszer nulla az nulla, és az ötvenszer nulla is nulla. Ezért nem látok nagy esélyeket ezen a téren, de végérvényesen a választók döntenek” – mondta a demokratikus erők esetleges egyesítésével kapcsolatban.


TASR/para