Sulík és Fico egymást csépelték a tévében

2023. június 5. - 10:57 | Belföld

Noha akadtak olyan kérdések is, amiben egyetértettek, a TA3 vasárnapi vitaműsorában Robert Fico (Smer-SD) és Richard Sulík (SaS) azért nagyrészt bírálták egymást.

Sulík és Fico egymást csépelték a tévében
Forrás: Nový Čas

A Smer elnöke elsőre meglepetést okozott azzal, mikor kategorikusan kijelentette, hogy nem lesz olyan kormány tagja, mely azt akarná, hogy Szlovákia lépjen ki az EU-ból vagy a NATO-ból. "ha valaki a kormányprogramba azt szeretné beíri, hogy gyerünk, lépjünk ki az EU-ból, akkor viszontlátásra, az nem fog működni" - mondta.

A kérdésre, hogy tudna-e együttműködni Richard Sulíkkal, azt válaszolta: "én most senkit nem fogok kizárni az együttműködésből, de szilárd a külpolitikai orientációnk és a pilléreink is, amelyekre építjük a politikánkat".

Különösmód ebben egyetértettek Sulíkkal. Az SaS elnöke azt mondta, a választásk utáni együttműködés a választások eredményétől és a kormányprogramtól függ majd. A választások előtti együttműködést viszont kizárják a Smerrel.

A rázszochyi kórház kapcsán Fico már megkezdte Sulík csépelését, és azzal vádolta, hogy ez már annak a kormánynak is a kudarca, melynek az SaS még része volt. "A kezdetektől tudták, hogy az euróalapokkal foglalkozó minisztérium élére olyan bábszínésznőt raktak, aki nem tudja megkülönböztetni a Gizikét a gőzekétől" - szúrta oda Sulíknak.

Nem voltak egy hullámhosszon az infláció kérdésében is. Fico azt hangoztatta, hogy Sulíkék három évig semmit nem tettek ez ügyben, Sulík viszont azzal kontrázott, hogy jobboldaliként azt vallja, hogy az ilyesmit a szabad piac megoldja.

"Szart old meg a szabad piac" - reagált Fico.

"Sok mindent megold a szabad piac, ha a politikusok nem kötnek bele" - válaszolt neki Sulík.

Szóba került a NATO kampánya is, ami nemcsak Ficónak, de különösebben Sulíknak sem tetszik, noha azért másképp közelíti meg az orosz-ukrán háborút. "A béke és a háború befejezése mellett állok és hogy ez minél előbb megtörténjen, de azért kilátok a vécécsészéből és tudom, hogy pusztán a fegyverszállítások leállítása nem oldja meg a helyzetet" - mondta.

Beszéltek az ügyvivő kormányról is, és Fico megerősítette, hogy nem támogatják, noha hagyott egy kiskaput. "Ha Ódor eljönne utánunk és azt mondaná, tárgyaljunk a drágulásról, az egészségügy állapotáról, vagy hogy mi legyen a közpénzekkel, a lakáshitelekkel, és megteszik azokat a javaslatokat, akkor támogathatjuk azokat" - fogalmazott.

Sulík vele szemben azt mondta, támogatni fogják a kinevezett szakértői kormányt. Nem értett egyet azzal, hogy tétlenek, Sulík szavaival "csak három napja vannak ott, az utat is beleszámítva".

(TASR/Nový Čas)