Sulík és Kiska együttműködésre szólította fel az ellenzéket, Matovič 10 közös programpontot akar

2020. február 11. - 13:20 | Belföld

Az OĽaNO elnöke, Igor Matovič ezzel egyidőben közös asztalhoz invitálta az ellenzéki pártokat.

Sulík és Kiska együttműködésre szólította fel az ellenzéket, Matovič 10 közös programpontot akar
Fotó: TASR - archív

Az SaS elnöke, Richard Sulík és a Za ľudí vezetője, Andrej Kiska felszólították az ellenzéket, hogy ne a médián keresztül üzengessenek egymásnak, hanem adjanak egyértelmű jeleket arról, hogy a választások után képesek lesznek egy stabil kormányt kialakítani.

A pártvezetők ezt a február 21-i megemlékezésről tartott egyeztetés után jelentették ki. Az ellenzéki pártok Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová halálának évfordulójára szerveznek megemlékezést a pozsonyi SNP térre.

A megemlékezésen jelen lesznek az áldozatok szülei is. Sulík szerint a szülők azért döntöttek így, mert ők is tisztában vannak vele, a jelenlegi helyzeten csak a politikusok változtathatnak. „Csak a tisztességes jobboldali kormány képes megváltoztatni ezt a helyzetet” – húzta alá az SaS elnöke.

Kiska az ellenzék összetartásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

„A demokratikus ellenzék feladata, hogy segítsük az országot visszaszolgáltatni a tisztességes embereknek” – fogalmazott Kiska.

A korábbi államfő megjegyezte, valamennyi ellenzéki párt ugyanazoknak a választópolgároknak a szavazatáért harcol, éppen ezért szerinte nem kellene, hogy azt a látszatot keltsék, hogy az esetleges új kormány nem áll majd stabil lábakon. „Ha megkapjuk ezt a bizalmat, ez a felelősség mindannyiunkat arra kötelez majd, hogy igazán erős kormányunk legyen” – mondta.

A keddi ellenzéki tárgyalást az SaS elnöke indítványozta, aki saját elmondása szerint a Sme rodina elnökén kívül mindenkit meghívott, Boris Kollár ugyanis még korábban elutasította a részvételt. Végül azonban csak Andrej Kiska jelent meg a találkozón.

A PS/Spolu szintén elutasította a részvételt, amit azzal indokoltak, hogy már korábban leszögezték, nem szeretnének semmiféle politikai akciót csinálni az újságíró-gyilkosság évfordulójával összefüggésben.

A megemlékezésről való egyeztetésen nem vett részt az OĽaNO elnöke sem, Igor Matovič azonban kedden egy asztalhoz invitálta a demokratikus ellenzéki pártok képviselőit.

Matovič azt akarja, hogy egyezzenek meg 10 közös programpontban – erről kedden tartott sajtótájékoztatóján beszélt. Szerinte ugyanis nemcsak beszélni kell arról, hogyan kormányoznának együtt az ellenzéki pártok, hanem az embereknek tisztán kell átlátniuk a terveiket.

„Megmutatjuk, hogy felelősségteljesek vagyunk, gyűjtsünk össze 10 programpontot, mert az emberek erre várnak” – hangsúlyozta.

Matovič elmondta, az a bizonyos asztal egészen a választások napjáig le lesz foglalva az étteremben, hogy az ellenzéki pártok vezetői bármikor tudjanak találkozni, amikor az idejük engedi.


(TASR/para)