Sulík és Kollár is enyhítene az intézkedéseken, Lengvarský sincs ellene, a szakértő viszont másképp látja a helyzetet

2021. december 22. - 08:48 | Belföld

Eduard Heger kormányfő a napokban arról beszélt, hogy amennyiben a járványhelyzet továbbra is javulni fog, eltörölhetik a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket, és januárban visszatérhetünk a Covid-automatához.

Sulík és Kollár is enyhítene az intézkedéseken, Lengvarský sincs ellene, a szakértő viszont másképp látja a helyzetet
Fotó: Pixabay - illusztráció

Ez azt jelentené, hogy ismét hetente értékelnék a járványhelyzetet minden egyes járásban, és az alapján határoznák meg, hogy hol milyen intézkedések lépnek érvénybe. Így működött a járványkezelés Szlovákiában egészen november közepéig, amikor a kormány országos lockdownt rendelt el.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter elmondta, ő is támogatja, hogy az ünnepek után enyhítsenek az intézkedéseken. „Tény azonban, hogy közeledik az év legszebb ünnepe, amikor részben enyhébb intézkedések érvényesek. Az is tény, hogy Szlovákiában már hét esetben igazolták az omikron variánst. Az ország járványügyi helyzetének alakulása szempontjából a további intézkedések kapcsán meghatározó lesz az ünnepi és az ünnepek közötti időszak, valamint az új év eleje” – reagált Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

„Megértjük az egyes ágazatok követelményeit, ugyanakkor türelmet és felelősségteljes hozzáállást kérünk az intézkedések betartásakor. Az új évben szakértőkkel, valamint a kormánytagokkal együtt értékeljük majd a helyzetet, és tájékoztatunk a további lépésekről. A védőoltás és a felelősségteljes hozzáállás még mindig a leghatékonyabb eszköz a járvány elleni küzdelemben. Köszönjük mindenkinek, aki felelősségteljesen viselkedik” – tette hozzá.

Enyhítéseket szorgalmaz Richard Sulík (SaS) gazdaságügyi miniszter és Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke is. Sulík még december 18-án írt arról a közösségi oldalán, hogy javul a helyzet, ezért indokolt az éttermek megnyitása. Később találkozott a gasztroszektor képviselőivel. Ekkor kiemelte, mindenhol ott vannak, ahol az egyes egységek megnyitásáról vagy bezárásáról van szó, de hozzátette, az ő és kollégái szava nem bizonyult elégnek, és az sem, hogy minden környező országban nyitva vannak a vendéglátóipari egységek.

Kollár is elismerte, hogy csak Szlovákiában sújtják a gasztroszektort. A házelnök bírálta, hogy például a nagyobb cégek étkezdéiben étkezhetnek az alkalmazottak egy helyen, de az éttermekben ez nincs megengedve.

Másképp látja viszont a helyzetet Martin Pavelka, az egészségügyi minisztérium epidemiológusa, aki szerint még nem jött el az enyhítések ideje, ugyanis csak az a kérdés, hogy mikor tör magának utat az omikron Szlovákiában is. „Nagy-Britanniában megközelítőleg 120 ezer szlovák állampolgár él, és sokan közülük hazautaznak karácsonyra. Hetek kérdése, és jelentősen növekedni kezd az omikron előfordulása Szlovákiában. Tehát az enyhítések helyett ébernek kell maradnunk és mérlegelni az intézkedések bármilyen módosítását” – jelentette ki a szakértő.


(tvnoviny.sk)