Sulík és Matovič is távozásra szólította fel Kažimírt, neki viszont esze ágában sincs lemondani

2021. október 13. - 16:22 | Belföld

Ha igazak a Szlovák Nemzeti Bank elnöke, Peter Kažimír ellen felhozott korrupciós vádak, nem maradhat a hivatalában - véli Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter.

Sulík és Matovič is távozásra szólította fel Kažimírt, neki viszont esze ágában sincs lemondani
Peter Kažimír (Fotó: TASR)

„A vádak súlyosak, és ha bebizonyosodnak, Kažimír természetesen nem maradhat a hivatalában" - mondta újságíróknak Matovič. Hozzátette, hogy Kažimír „leválthatatlan”. „Ebben a helyzetben neki kell döntenie, nincs más megoldás, mivel a jegybank elnökeként mentelmi jogot élvez" - tette hozzá.

Az SaS felszólította Peter Kažimírt, hogy vállalja a felelősséget és mondjon le posztjáról – közölte a TASR-rel Ondrej Šprlák, a párt szóvivője.

„Nem is elsősorban arról van szó, hogy Kažimír mindmáig nem adott magyarázatot vagyona eredetére, hanem hogy az ellene indult eljárás árt Szlovákia megítélésének” - szögezi le az SaS. A párt rámutat, hogy a jegybank elnöke egyúttal tagja az Európai Központi Bank Kormányzótanácsának, és ott az országot képviseli. „Egy ilyen büntetőeljárás bizalmatlanságot kelt a partnereinkben” - tette hozz a párt.

A nap folyamán Zuzana Čaputová köztársasági elnök is úgy nyilatkozott, hogy Kažimír helyében fontolóra venné a távozást, ő viszont nem tervez lemondani funkciójáról. A személyét ért meggyanúsítást igazságtalannak tartja, és szeretné tisztára mosni a nevét.

„A meggyanúsításom közvetlenül nem függ össze a Szlovák Nemzeti Bank tevékenységével. Már dolgozom a panasztételen. Nem követtem el semmilyen bűncselekményt, és továbbra is a jegybank elnökeként fogom végezni a feladatom” – jelentette ki Kažimír.

„A meggyanúsítást óriási igazságtalanságnak tartom, és megteszek mindent a nevem tisztára mosásáért, valamint az általam képviselt intézmény védelméért” – mondta, majd hozzátette: becsüli a köztársasági elnök által képviselt értékeket, és megérti az álláspontját.

A Speciális Ügyészi Hivatal október 8-án vesztegetéssel gyanúsította meg Peter Kažimírt. Az eljárás kezdetleges fázisára való tekintettel az ügyészség nem szolgál bővebb tájékoztatással.


TASR/para