Sulík feljelenti Ficót, mert az azt állítja róla, hogy kokainozik

2021. október 26. - 11:38 | Belföld

Richard Sulík gazdasági miniszter kedden közölte, feljelentést tesz a Smer-SD elnöke, Robert Fico ellen, aki már hosszabb ideje hangoztatja róla, hogy drogozik.

Sulík feljelenti Ficót, mert az azt állítja róla, hogy kokainozik
Richard Sulík (Fotó: TASR)

Fico nem először állt elő azzal, hogy a gazdasági miniszter kokainozik. „Sosem nyúltam kokainhoz. Tudom, hogy amikor olyan emberek voltak a kormányában, mint Kaliňák és Počiatek, ezt nehéz elhinni” – reagált Sulík.

Fico Sulík szerint egy műsorban korábban úgy fogalmazott, hogy "a kokain és az SaS, ez olyan, mint egy egyenlet". A miniszter kiemelte: mindketten mondanak olyan dolgokat, ami a másiknak nem tetszik. A különbség Sulík szerint az, hogy Fico hazudik, míg ő igazat beszél.

Az SaS elnöke hozzátette, korábban, amikor Fico ugyancsak azt hangoztatta, hogy kábítószerezik, még drogtesztre is elment.

„Meg fogom magam védeni és büntetőfeljelentést teszek”- húzta alá Sulík.

Fico a gazdasági miniszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szóló parlamenti vita során arra is felszólította Sulíkot, hogy mutassa be az érettségi bizonyítványát, a Smernek ugyanis olyan információja van, hogy a gazdasági miniszter érettségi bizonyítványa hamisítvány.

Erre reagálva Sulík kijelentette, minden tanulmányát becsületesen végezte el, és nem látja akadályát, hogy felmutassa az érettségi bizonyítványát.

Az ellenzéki politikus emellett azt követeli Sulíktól, hogy mondja meg, kik a társtulajdonosai az ausztráliai farmjának.

"Mielőtt folytatnánk, tudni akarjuk, miféle farmról van szó, mekkora és mennyibe került. Hihetetlen, hogy úgy kezeli Szlovákiát, mint valami játékot. Ha jól érzi itt magát, itt van, aztán elhúzna Ausztráliába, és tenne magasról Szlovákiára. Felszólítom önt, hogy tegye közzé ezeket az információkat, ellenkező esetben nincs értelme ennek az ülésnek" - hangsúlyozta Fico.

Sulík elmondta, hogy 2019-ben vásárolta a farmot két természetes személlyel közösen, közvetve, egy cégen keresztül. Állítása szerint ezért nincs ez az objektum feltüntetve a vagyonbevallásában, ugyanakkor részesedése van az ingatlant birtokló cégben. A farm társtulajdonosait nem akarta megnevezni, mert a nyilvánosság számára ismeretlen személyekről van szó. Hozzátette: a farmot hitelből vásárolta meg, és megközelítőleg annyiba került, mint egy jobb pozsonyi lakás. Sulík a téli hónapokat tervezi ott tölteni. A leváltása mellett felhozott indokokat nevetségesnek tartja.

Az ülésen hét képviselő jelezte írásban a felszólalási szándékát. A Sulík elleni bizalmatlansági indítványt a Smer-SD képviselői nyújtották be. Többek között azt kifogásolják, hogy a gazdasági miniszter nem kínál semmilyen ésszerű megoldást az energiaárak növekedésére.

A miniszter ezt elutasította, Emlékeztetett, hogy bevezették a természetes monopóliumok átlátható szabályozását az energiaágazatban, megemlítette a kritikai infrastruktúráról szóló törvénymódosítást, az atomenergiáról szóló törvény módosítását és a mohi (Mochovce) atomerőmű működőképessé tétele érdekében hozott intézkedéseket is.


(TASR)