Sulík: Igen, hiba volt a Radičová-kormány megbuktatása

Az SaS elnöke szavai szerint nem is érti, hogy Iveta Radičová hogyan követhette el.

Sulík: Igen, hiba volt a Radičová-kormány megbuktatása
Richard Sulík (Fotó: TASR)

Miroslav Beblavý korábbi SDKÚ-, majd Sieť- jelenleg független képviselő levélben emlékeztetett arra, hogy az SaS és az OĽaNO képviselőinek 2011-es szavazása az eurómentőcsomag ellen súlyos gazdasági és politikai hiba volt.

Richard Sulík a Facebookon erre válaszolt úgy, hogy: Igen, hiba volt, máig nem is értem, hogy Radičová hogyan követhette el.

2011 őszén szavazott a szlovák parlament az eurómentőcsomagról, melynek révén növelték azt az európai összeget, melyet a gazdasági válság során bajba jutott országok megsegítésére fordíthatnak. Az SaS előre jelezte, hogy nem kívánja megszavazni mindezt, mire Radičová mindent egy lapra tett fel, és a kormánya iránti bizalmi szavazással kötötte össze a parlamenti voksolást. Sulíkékat ezt sem hatotta meg, és megbuktatták a saját kormányukat. A Smer ekkor tartózkodott, néhány héttel később azonban egy újbóli szavazáson már megszavazta a mentőcsomag bővítését. Ezzel az SaS azt érte el, hogy másfél év után vége lett a kormányzásuknak.

Sulík állítja, nem érti, hogy Radičová miért kapcsolta a bizalmi szavazást az eurómentőcsomagról szóló javaslathoz. "Hiszen hónapok óta világos volt, hogy az SaS kitart ígérete mellett, miszerint egy centet sem adunk a görögöknek. Úgy gondolom, erre emlékezhet, mivel akkoriban az SDKÚ képviselője volt, amely szintén tett egy ilyen ígéretet a választóinak, és ezt be is iktatta a kormányprogramba" - szögezte le.

Kiemelte, hogy az SDKÚ hibáját a választók is megbosszulták, ugyanis nem szavazták be az egykori reformpártot a parlamentbe. Sulík emlékeztetett arra is, hogy Beblavý pedig azután a Sieť alelnöke lett, amely párt másfél éven át nem tudta egyértelművé tenni, hogy nem lép kormányra Ficóval. Miután mégis megtették, választóik elpártoltak tőlük, a párt pedig szétesett.

Sulík egyetértett abban Beblavýval, hogy nem szabad elkövetni a hat évvel ezelőtti hibákat, ugyanakkor szerinte nem lehet valós alternatívát kínálni Ficóval szemben, ha az SaS-t támadja.

(TASR)