Sulík: a kormány működésképtelen, ezért mennie kell; Heger: nem mehet, mert akkor jön a Smer

2022. december 8. - 16:04 | Belföld

Richard Sulík (SaS) szerint nem is a Heger-kormányt, hanem Igor Matovič és Boris Kollár kormányát készülnek meneszteni. A parlament ma (csütörtökön) megkezdte az SaS és a Hlas által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitáját. Eduard Heger szerint viszont a kormánynak vannak eredményei, és ha bukik, akkor újra jöhet a Smer-kormány. Az indítványról csak jövő héten szavaznak a képviselők.

Sulík: a kormány működésképtelen, ezért mennie kell; Heger: nem mehet, mert akkor jön a Smer

Működésképtelen a kormány, nem tudja kezelni a válságokat, a további működése ártalmas az országnak, indokolta az SaS és a Hlas képviselői által aláírt bizalmatlansági indítványt Richard Sulík, az SaS elnöke.

„Ez papíron ugyan Eduard Heger kormánya, de valójában Matovič és Kollár irányítja” – mondta Sulík az indítvány indoklásában.

Az SaS elnökének csalódást okozott Eduard Heger, aki a nem cselekvésével, a tétlenségével okozta azt, hogy Sulík pártja augusztusban távozott a koalícióból.

„Már senki sem szűri Matovič nagyon rossz és rossz ötleteit”

Sulík szerint jelenleg nincs egyetlen párt sem a koalícióban, amely fékezni tudná Igor Matovičot, akit 2021-ben kénytelenek voltak leváltani a kormányfői posztról.

„Az OĽaNO-ban nincs senki, aki képes lenne kiszűrni Matovič nagyon rossz és rossz ötleteit. A kormányban ezt mi tettük, most ez a feladat a parlamentre marad” – magyarázta Sulík.

A parlamentben azonban a fasiszta képviselők lehetetlenné teszik ezt a kontrollt, mert sokszor a kormány rossz javaslatait is megszavazzák.

A SaS elnöke felrótta a kormánynak az energiaválság rossz kezelését, a kórházi orvosokkal folytatott maratoni, és a társadalmat stresszelő tárgyalásokat, valamint a sok sebből vérző költségvetést is. Sulíkék azt a kormányt akarják most megbuktatni, amelyiknek augusztus végén még ők is tagjai voltak.

Heger a Smerrel fenyegetőzik

Heger a Smer visszatértének rémével próbálta megpuhítani a javaslatot benyújtó SaS-es képviselőket. Szerinte, ha bukik a kormány, akkor ugyanúgy visszatérhet a Smer, mint ahogyan ezt tette 2012-ben, a Radičová-kormány bukása után. Heger teljesen máshogy látja az orvosokkal folytatott tárgyalásokat is.

„Mi vagyunk az a kormány, aki képes volt a ledolgozott éveket is figyelembe venni az orvosok fizetésében” – emelte ki az orvosok követelésére elfogadott béremelési javaslat egyik pontját.

Azt nem említette meg, hogy pénzügyminisztere, Igor Matovič éppen ezt a pontot ellenezte a leginkább, és még a megegyezés után is annak elutasítására kérte a parlamentet.

Kétesélyes az indítvány

A Heger-kormány leváltása kétesélyes: a kormány csak 73 képviselő biztos támogatásában bízhat, de a maradék 77 képviselő közül sem mindenki döntötte el végleg, hogy támogatni fogja a bizalmatlansági indítványt. A Smer, a Hlas és az Sas képviselői a pártelnökök kijelentései alapján biztosan megszavazzák, viszont a három pártnak csak 60 képviselője van, és van 5-6 képviselő, akik csak az utolsó pillanatban fognak dönteni. A kormány megbuktatásához legalább 76 igen szavazat kell. A képviselők ma és holnap az indítványról vitáznak, a szavazás a tervek szerint jövő héten kedden lesz.

- lpj -