Sulík lemondását követeli a Matovič jobb kezének számító Gyimesi, de Hegerrel találta szembe magát

2022. június 3. - 16:55 | Belföld

Koalíciós belvillongáshoz vezetett az Európai Unió hatodik szankciós csomagja, amely fokozatosan bevezetné az embargót az orosz kőolajra. A Slovnaft csütörtökön jelezte, hogy a megállapodás neki nagyon nem jó, és akár üzemanyaghiány is kialakulhat. Pénteken pedig Gyimesi György már Richard Sulík lemondását követelte. A kormányfő azonban kiállt minisztere mellett.

Sulík lemondását követeli a Matovič jobb kezének számító Gyimesi, de Hegerrel találta szembe magát
Fotó: TASR

A vártnál sokkal rövidebb átmenetet kapott a Slovnaft – és tulajdonosa a MOL – az uniós szankcióknak köszönhetően a nem orosz kőolajra, mint ahogyan azt számította. A tervezett 3 év helyett 8-18 hónap alatt kell átállnia. Ezt követően ugyan még folytathatná az orosz kőolaj feldolgozását, de a termékeket csak Szlovákiában értékesíthetné. A szlovák piac pedig kicsi ahhoz, hogy a vállalat akárcsak minimális üzemben is működni tudjon. A szankciók hatására az év végéig 90 százalékkal csökken az unió kőolaj-behozatala Oroszországból, mert a németek és a lengyelek jövőre már vezetéken sem vesznek olajat az oroszoktól.

Három év helyett 18 hónap?

A ma (pénteken) véglegesen elfogadott szankciók ugyan nem tartalmaznak pontos határidőt arra, hogy meddig kell leállítania Szlovákiának az orosz kőolajimportot, viszont azt meghatározzák, hogy az ebből készült termékeket meddig és hol értékesítheti a Slovnaft, és tulajdonosa a MOL. Az Európai Unió ugyanis kivételt adott a kőolajvezetéken érkező orosz kőolaj importjára, ráadásul ennek a kivételnek nem határozták meg a végső dátumát – csak annyit mondtak, hogy a kivétel „ideiglenes”.

Viszont azt meghatározták, hogy az orosz kőolajból készült termékeket, mint a benzint és a gázolajat – a feldolgozók csak 8 hónapig exportálhatják szabadon az unió tagállamaiba. Ez alól a szabály alól is van egy kivétel: Csehországba újabb 10 hónapig folytatható az export.

Erre a korlátozásra reagált úgy a Slovnaft, hogy ezzel gyakorlatilag 8 – illetve 18 – hónapos határidőt szabott az Európai Tanács a cégnek az orosz kőolajról való leválásra, és ez a határidő nagyon rövid. A Slovnaft ugyanis a kőolajtermékek nagy részét, kétharmadát exportálja.

„Tudomásul vesszük az elfogadott szankciókat, egyben azonban figyelmeztetni szeretnénk a belőlük következő lehetséges kockázatokra. Nyolc hónappal a szankciók érvénybe lépésétől számítva nem tudjuk garantálni a közép-európai régió piacainak ellátását” – írta a cég állásfoglalásában Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője.

Ez azt jelenti, hogy néhány hónap múlva hiány lesz benzinből és gázolajból a kutakon, akár mennyiségi korlátozást is bevezethetnek a tankolásnál.

Azt is kifogásolja, hogy miért ilyen rövid az az időszak, ami alatt a Slovnaftnak át kellene állnia a nem orosz kőolaj feldolgozására. „A jelenlegi szankciós javaslat nem ad a Slovnaftnak 3 évet az alternatív kőolaj feldolgozásához szükséges technológiai átalakításra a finomítóban és a behozatal logisztikai biztosítására. Máig nem ismertek számunkra azok az okok, ami alapján a hároméves időszak nyolc hónaposra változott” – írja Molnár.

Sulík: ez volt a legjobb verzió

A gazdasági minisztérium szerint ennél jobb feltételekben nem tudtak megállapodni az unió tagállamai. „A gazdasági minisztérium javaslatát, amely három éves átmeneti időszakot javasolt a vezetéken érkező kőolajra, nem lehetett átültetni, az elfogadott verzió a legenyhébb az összes felmerült, lehetséges változat közül” – válaszolta a Paraméter kérdésére a gazdasági minisztérium sajtóosztály. A szankciók miatt pedig nem a gazdasági minisztériumot, és nem is Richard Sulík gazdasági minisztert kell hibáztatni, mivel nem ő tárgyalt róluk, hanem a miniszterelnök. A gazdasági minisztérium szerint azonban a szankcióknak van létjogosultságuk.

„Az így beállított embargó célja az orosz kőolajért fizetett összeg jelentős csökkentése, és ezáltal az Orosz Föderáció megbüntetése az Ukrajna elleni katonai támadásért” – indokolja a szankciók elfogadását a gazdasági minisztérium.

Elismeri ugyanakkor, hogy ezeknek a szankcióknak közvetlen hatása lesz Szlovákiára és a régiónkra. „Hatással lesz az üzemanyag mennyiségére és árára is” – ismerte el a gazdasági minisztérium. Érzékelik a Slovnaft által ismertetett félelmeket, és látják azt is, hogy a szankciók negatív hatás az uniós tagállamok közül talán Szlovákiát érinti a legsúlyosabban.

„A megígért uniós szolidaritás keretében ezért egyedi hozzáállásra számítunk a REPower EU forrásaihoz való hozzáférésben” – írja a minisztérium, utalva arra, hogy az energiabiztonság céljait szolgáló csomagból nagyobb hányadot várnak.

Gyimesi: Sulík dilettáns, lusta károkozó

A gazdasági minisztériumot nevezte meg felelősnek Gyimesi György (OĽaNO), aki rögtön Richard Sulík lemondását követelte, mert szerinte bizonyíthatóan súlyos károkat okozott az országnak.

„Richard Sulík nyilvánosan kivégezte a Slovnaftot, a dilettáns hozzáállásával és lustaságával extrém károkat okozott, amire minden szlovák állampolgár ráfizet, aki tankolni akar” – jelentette ki Gyimesi.

Szerinte Szlovákiának lett volna lehetősége jobb feltételek kialkudására. „De Richard Sulík még csak ott sem volt a döntésnél” – mondta Gyimesi. Ezért úgy véli, hogy a gazdasági miniszternek azonnal le kellene mondania a posztjáról.

Kit vádol Matovič „jobb keze”?

Gyimesinek egy mondatával egyetért Sulík is: állítja, a döntésnél Sulík valóban nem volt jelen, ezért az nem is az ő felelőssége. „Gyimesi György képviselő úr nem ért a témához. Ha bírál engem és lemondásra szólít fel, akkor előbb a tényekkel kellene megismerkednie – válaszolta Sulík Gyimesinek. – Az embargót Eduard Heger kormányfő hagyta jóvá a csúcstalálkozón, vagyis végeredményben Gyimesi magát a miniszterelnököt bírálja.”

Sulík kifogásolja azt is, hogy most hirtelen ő lett a Slovnaft sírásója.

„Pár napja Igor Matovič még azzal vádolt, hogy a Slovnaft színeiben játszom, most pedig a »jobb keze« azzal vádol, hogy ártok a Slovnaftnak – utalt a Gyimesi és Matovič közti szoros kapcsolatra Sulík.

– A szlovák álláspontot, amit a gazdasági minisztérium továbbított, közvetlenül a kormányfővel konzultáltam. Ha az lesz az érzése, hogy nem végzem rendesen a munkámat, akkor lehetősége van leváltani.”

Heger megvédte Sulíkot

A kormányfő azonban kiállt a gazdasági miniszter mellett.

„Minden minisztériumnak úgy kell cselekdnie, hogy az mindig összhangban legyen a Szlovák Köztársaság érdekeivel. Jelenleg a miniszterelnöknek nincs tudomása arról, hogy a saját érdekeink ellenében cselekedtünk volna” – nyilatkozta a kormányhivatal.

A két kisebb párt nem áll ki Sulík mellett

A Gyimesi (Matovič)-Sulík vitában a két kisebb koalíciós partner, a Sme rodina és a Za ľudí inkább az OĽaNO, illetve Gyimesi oldalára állt. „Szerintünk Sulík úr, aki egyben a gazdasági miniszter is, az orosz kőolaj behozatalával kapcsolatban nem alkudott ki megfelelő feltételeket, reméljük, hogy a jövőben ilyen nem fog megismétlődni a részéről” – nyilatkozta Boris Kollár pártja a TASR-nek. Úgy vélik azonban, hogy az embargó fatális következményekkel lesz Szlovákiára, és az üzemanyag drágulni fog.

A Za ľudí kicsit óvatosabban nyilatkozik. Szerintük az embargóról az SaS vezette két minisztérium tárgyalt – a gazdasági mellett feltehetően a külügyre gondolnak. „Sulík lemondásáról a valós tények alapján beszéljünk, ne a elméleti fejtegetések alapján” – nyilatkozta a Za ľudí. Szerintük különben sem a médiában üzengetve kell ilyen témákat megbeszélni, hanem tárgyalóasztal mellett.

Az ellenzék jól szórakozik

A Hlas szerint Gyimesi valójában Hegert szólította fel lemondásra. Szerintük az történt, hoyg miután Heger és Matovič rájöttek arra, hogy mennyire „elszúrták” a brüsszeli tárgyalásokat, és ezért drágább lesz Szlovákában a benzin.

„Matovič ekkor kiküldi szóvivőjét, Gyimesit, hogy Heger kudarcát akassza Sulík nyakába, aki nem is volt Brüsszelben. Megáll az ember esze” – jelentette ki Peter Pellegrini, a Hlas elnöke.

Szerintük Heger csak el akarta fedni ezzel az akcióval saját kudarcát.

Ki örül Orbán sikerének?

Gyimesi egyébként újra Orbán Viktorral példálózott, mert szerinte neki az első az állam, állampolgárai érdeke. Az OĽaNO képviselője néhány napja még maga is jónak tartotta az Európai Tanács szankciókra vonatkozó döntését, legalábbis ez derül ki keddi, május 31-i bejegyzéséből.

„Heger miniszterelnök úr örül Orbán Viktor sikerének! …ez így van rendjén.” – írta a szankciók elfogadásának napján Gyimesi.

Vagyis akkor még nem tűnt fel neki, hogy a Slovnaft és Szlovákia számára kevésbé előnyös, mint Magyarországnak.

Magyarországnak sem jó, de más miatt

Habár Magyarországra – vagyis a MOL-ra – is ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint Szlovákiára, a MOL kicsit jobb helyzetben van. Míg a Slovnaft a termelésének kétharmadát exportálja, addig a MOL szinte csak hazai piacra termel. Sőt: Szlovákiából, vagyis a Slovnafttól veszi a benzin 7, a nafta 8 százalékát.

A szankciók tehát valójában fordítva hatnak majd Magyarországon: mivel 8 hónap után a Slovnafttól nem vehetnek üzemanyagot, más nagykereskedők pedig nem nagyon akarnak majd üzemanyagot szállítani Magyarországra a benzinárstop miatt, ezért ott emiatt alakulhat ki üzemanyaghiány.

Természetesen Orbán Viktor sem húzhatja el az „ideiglenes kivétel hosszát”, már csak azért sem, mert valószínűleg ők is részesülni akarnak az unió REPower EU alapjából. Ennek pedig feltétele az orosz kőolaj felhasználásának a leállítása.

- lpj -