Sulík lemondott, Matovič is hajlandó lemondani a miniszteri posztról, de van tíz feltétele - mutatjuk, mit kér az OĽaNO

2022. augusztus 31. - 11:45 | Belföld

Tíz feltételt szabott az SaS-nek Igor Matovič és az OĽaNO, ha ezek teljesülnek, akkor lemond a pénzügyminiszteri posztról, és visszatér a parlamentbe. Ragaszkodik ahhoz is, hogy Sulík vele együtt távozzon a gazdasági tárca éléről. Az SaS tárgyal az OĽaNO feltételeiről.

Sulík lemondott, Matovič is hajlandó lemondani a miniszteri posztról, de van tíz feltétele - mutatjuk, mit kér az OĽaNO

Mégis megtörtént a fordulat, Eduard Heger miniszterelnök a kormányülés előtt jelentette be, hogy Igor Matovič hajlandó távozni a pénzügyminisztérium éléről. Ehhez azonban kell neki Richard Sulík távozása, és további 10 feltétel teljesülése.

„Szilárd koalícióra van szükségünk, hogy elfogadjuk ezeket a javaslatokat” – mondta Eduard Heger miniszterelnök. – Ezt követően Igor Matovič kész távozni a kormányból Richard Sulíkkal együtt.”

Az egyik feltétel, hogy januártól járjon a 200 euró „minden gyereknek”, és ezt az SaS is szavazza meg. Mivel arra Matovič is rájött, hogy januártól a 60 eurós utalványokat nem tudják majd elkölteni a gyerekek, ezért 2023 janujártól egészen 2024 augusztusáig 60 euró lenne a családi pótlék, és 140 euró az adóbónusz minden 18 évnél fiatalabb gyerek esetében.

A kormány ülése félbeszakadt, az SaS külön tárgyal az OĽaNO feltételeiről. Ahogyan arról írtunk, már korábban is érkeztek hírek arról, hogy Matovič lemondhat posztjáról, miután az SaS miniszterei távoztak posztjukról.

Matovič "bízik" az SaS felelősségérzetében

Igor Matovič csak a Facebookon reagált, a kormányhivatalban eddig nem mutatkozott, valószínűleg még mindig családi nyaraláson van.

„Nagyra értékelem az OĽaNO képviselőinek és elnökségének bizalmát, és azt a hozzáállásukat is, hogy Richard Sulík második zsarolásának nem szabad engedni. Ennek ellenére megpróbáltuk megállítani az SaS-t azon az úton, amely Szlovákiában biztosan visszaadja a hatalmat a maffiának, ezért ezt a javaslatot tettük – írta Matovič a közösségi médiában. – Bízunk benne, hogy egy kis jóakarattal az SaS felelősségteljesen és nyitottan áll majd hozzá.”

Sulík már lemondott

Richard Sulík azonban már ma reggel benyújtotta lemondását, erről ő maga tájékoztatta a sajtót. Az OĽaNO feltételeit nem utasította el azonnal, készek róla tárgyalni.

Sulík azonban azt kéri, hogy Matovič ne a feltételek teljesülése, vagyis a javaslatok elfogadása után nyújtsa be lemondását, hanem azonnal.

Az SaS elnöke arra kéri a párt másik három miniszterét, hogy ma ne adják be lemondásukat, várjanak vele legalább hétfőig, addig lesz elég idő a tárgyalásokra.

Az OĽaNO feltételei:

1. Minden gyerek kapjon havi 200 eurót.

A pénzügyminisztérium 2023. január 1. és 2024 augusztus 31. között 60 euró családi pótlékot és 140 euró adóbónuszt adna minden 18 év alatti gyereknek. Az OĽaNO feltétele, hogy a törvényt az SaS minden képviselője támogassa.

2. A 2023-as állami költségvetés

Rendes határidőben fogadja el a parlament a jövő éves állami költségvetést, és ezt is támogassa az SaS minden képviselője.

3. A költségvetési felelősségről szóló alkotmánytörvény

Ezt a törvényt is szavazza meg az SaS minden képviselője.

4. A nyugdíjrendszer stabilitása

A törvényt, ami támogatja a családi bónusz bevezetését is, valamint a 40 ledolgozott év után garantálja a nyugdíjat, az SaS teljes frakciója támogatja.

5. Pénzügyi fegyelem

Az SaS miniszterei és parlamenti képviselői vállalják, hogy nem fognak olyan törvénytervezeteket előterjeszteni, amelyeknek nincs költségvetés fedezete. Azokat a javaslataikat, amelyeket már előterjesztettek, de a koalíciós tanács nem fogadott el, vonják vissza.

6. Új költségvetési források

Magasabb adók az alkoholra és a nyereményjátékokra, adó az orosz kőolajra, a gáztranzitra. Az adókat az SaS minden képviselője támogassa.

7. Az elektromos ára árának befagyasztása minden háztartás számára

A gazdasági miniszter olyan megállapodást köt a Szlovák Elektromos Művekkel, hogy az áram ára nem emelkedik, és ennek nem lesz költségvetési vonatkozása.

8. Előnyös földgázár a háztartások számára

A gazdasági miniszter valóra váltja ígéretét, és kedvező árat biztosít 4 éves szerződések esetén.

9. 250 millió eurós hozzájárulás a lakossági gázárhoz

A kormány olyan javaslatot fogad el, amely 250 millió euró értékű kompenzációt biztosít a lakosságnak a magas gáz és hőenergiaárak miatt 2023-ra.

10. A nyugdíjasok 150 millió eurós támogatást kapnak

Még idén kapnak a nyugdíjasok egy 50 százalékos 13. nyugdíjat, pontosabban 14.-et, mivel a 13-at már megkapták a nyár előtt.

- lpj -