Sulík: ne kapjon Kollár évi 30 ezret a gyerekei után; az SaS ragaszkodik a Matovič-csomag vétójához

2022. május 17. - 14:37 | Belföld

Nem a rászorulóknak segít az SaS szerint Igor Matovič pénzügyminiszter szociális csomagja - a módosított változat sem-, ezért továbbra sem támogatják a családtámogatások emelésére vonatkozó részt. Saját javaslattal álltak elő, ami szerintük segít a rászorulóknak, nem vesz el pénzt az önkormányzatoktól és a gazdagoknak, például Boris Kollárnak sem ad feleslegesen pénzt.

Sulík: ne kapjon Kollár évi 30 ezret a gyerekei után; az SaS ragaszkodik a Matovič-csomag vétójához
Fotó: TASR

Továbbra sem támogatja az SaS a pénzügyminiszter által javasolt szociális csomag egy részét, azt a részt, ami a családi támogatásokat növelné jelentős mértékben. "Az a célunk, hogy az állam mielőbb segítsen azoknak, akik valóban rászorulnak" - jelentette ki Richard Sulík pártelnök. Szerinte Igor Matovič csomagja nem a leginkább rászorulóknak segít, sőt, olyanoknak ad, akiknek nincs rá semmi szükségük.

"Miért adjunk Boris Kollárnak évente 30 ezer eurót a gyerekei után?" - tette fel a kérdést Sulík. - „Ez a terv a szegényektől elvesz, és a gazdagoknak ad. Így nem képzelhető el a szociális politika.”

A párt ragaszkodik ahhoz, hogy koalíciós partnerei tartsák tiszteletben a koalíciós szerződésben lefektetett vétójogot, és az SaS vétózza a Matovič-csomagot.

„Ha nem veszik figyelembe a vétójogot, akkor számunkra a koalíciós szerződés érvénytelen” - jelentette ki az SaS elnöke.

A kormányból azonban nem lépnek ki, csak a továbbiakban nem tartják magukra nézve kötelezőnek a koalíciós szerződést.

Az SaS saját csomagot is kidolgozott. Ennek alapja, hogy a létminimumot a jelenlegi 218 euróról 280 euróra emelnék, legszívesebben már június 1-től, ha ez nem lehetséges, akkor július 1-től.

„Ez a lépés jelentősen emelné a szociális segély összegét, de ezzel együtt emelkedne például a családi pótlék is” - tájékoztatott Peter Cmorej, a párt parlamenti képviselője.

Az SaS szerint a létminimum emelésével automatikusan nőne 28 szociális jellegű támogatás, köztük a családi pótlék is. A párt emellett kiszélesítené a lakásfenntartási támogatásra jogosultak körét, és emelné az összegét. Az egyszemélyes háztartás havi 100 eurót, a többszemélyes havi 150-et kapna. A szociális segély ténylegesen kifizetett összegét növelnék azzal, hogy csökkentenék azt a hányadot, amennyivel az egyéb jövedelem csökkenti a segély összegét. Jelenleg az egyéb jövedelem 75 százalékát számítják le, ezt az SaS 50 százalékra csökkentené.

„A csomag költségei biztosan alacsonyabbak lennének, mint az adóból befolyó magasabb bevétel” – jelentette ki Cmorej.

Az SaS szerint csak az állam idei adóbevételei egymilliárd euróval magasabbak a tervezettnél. A párt ezt is csak véletlenszerűen tudta meg, mert a pénzügyminiszter nem tájékoztatta őket. Sulík szerint az egész csomagjuk belefér 300 millió euróba kerülne.

- lpj -