Sulík nem támogatja az újabb országos tesztelést, bemutatta saját járványügyi tervét, amiért Matovič is rimánkodott!

2020. november 23. - 09:59 | Belföld

Richard Sulík SaS-elnök bemutatta az Egészségszemafornak (Semafor zdravia) keresztelt járványügyi tervezetüket. Igor Matovič miniszterelnök közel két héttel ezelőtt kérte erre őt.

Sulík nem támogatja az újabb országos tesztelést, bemutatta saját járványügyi tervét, amiért Matovič is rimánkodott!
Richard Sulík (Fotó: TASR)
Kapcsolódó cikk:
Itt a miniszter legújabb járványügyi terve, hogy ne kapkodjuk a fejünket, mikor mit zárnának be. Az alapiskolák előnyt élveznének

Sulík sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ma az egyik napról másikra meghozott intézkedések káoszt eredményeznek és előreláthatatlanok. Az SaS tervezete 20 oldalas, és a járvány különböző fázisaiban meghozandó intézkedések mellett a szigorítások ellenében járó állami kompenzációkat is leírja. Úgy véli, hogy ha az emberekkel sikerül megértetni az intézkedések indokait, akkor könnyebben azonosulnak velük és nagyobb mértékben fogják betartjákani őket.

Sulíkék tervezete hét részből áll, tartalmaz általános, országos intézkedéseket, specifikus intézkedéseket körzetekre lebontva az adott régióhoz kapcsolódó szemafor alapján, tesztelési tervet, a határokat érintő intézkedéseket, a pozitív esetek nyilvántartására és a járvány nyomvonalának követésére vonatkozó szabályokat, kártérítési tervezetet.

Az általános intézkedések közé sorolják például a maszkviseletet a belterekben, emellett, hogy minden 65 év feletti polgár számára havonta 15 szájmaszkot biztosítana az állam ingyen, és azokat a posta kézbesítené. Ez éves szinten véleménye szerint 20-30 millió eurójába kerülne az országnak.

Ugyancsak fontosnak tartják a 2 méteres biztonsági távolság betartását, ami a WHO ajánlása szerint is minimálisra csökkenti a vírus átadásának veszélyét. Fertőtlenítőszert kellene használni bármilyen nyilvános beltérbe való belépéskor és fontosnak tartják, hogy minden ilyen hely folyamatosan szellőztetve és párásítva legyen, ugyanis ezáltal szintén csökken a vírus terjedésének kockázata. Járványhelyzetben megszüntetné az ingyenes vonatozás lehetőségét, és korlátoznák a városi tömegközlekedési eszközök használatát is.

Sulík a sajtótájékoztatóján értetlenségének adott hangot, amiért 7-8 hónap elteltével sincs egy applikáció Szlovákiában, mellyel nyomon követhető volna a járvány terjedése, pozitív személyek mozgása.

Közölte azt is, nem tudott róla, hogy az egészségügyi minisztérium is egy jelzőrendszeres tervezetet készített, amivel külön cikkben foglalkozunk. Sulík szerint mindegy is, mert nem számít ki készíti, a fő, hogy legyen, és a válságstábon majd eldöntik a szakértők, hogy melyiket alkalmazzák, esetleg mindegyikből némely részletet átültetik a gyakorlatba.

Beszélt arról is, hogy az SaS pillanatnyilag nem támogatja az országos tesztelés következő fordulóját, szerinte ugyanis arra csak a legfertőzöttebb járásokban volna szükség. Példaként említette Vranov nad Topľou-t, míg ellenpéldaként Nagykürtöst és Losoncot. Szerinte az utóbbi járások teljes letesztelése ablakon kidobott pénz lenne.

Sulík hasonlóképp áll a járványügyi intézkedésekhez, ugyanis szerinte nem túl hatékony országosan ugyanolyan intézkedéseket bevezetni, miközben vannak súlyosabban és kevésbé fertőzött régiók. Sulík gazdasági miniszterként és Branislav Gröhling oktatásügyi tárcavezetőként is a lokális vagy regionális intézkedéseket pártolja.

Az SaS tervezetében arról ír, hogy Szlovákiát a Regionális Közegészségügyi Hivatalok hatóköre alapján 36 körzetre bontanák ilyen módon. Azért vennék alapul a higiénikusokat, mert azok felelnek a regionális tesztelésekért is. Bevezetnének egyfajta pontrendszert is, melynek alapját a cseh járványügyi rendszer képezi.

Az egyes régiókhoz kapcsolódó pontszámot négy kritérium határozna meg: az új fertőzöttek átlagos napi száma 14 napos intervallumban, százezer lakosra átszámítva; ugyanez a 65 évnél idősebb fertőzöttek tekintetében; a fertőzöttek számának alakulása az előző héten, viszonyítva az azt megelőző héthez; az elvégzett tesztek pozitivitásának aránya az előző héten.

A tervezetben leírják azt is, hogy mivel most nem áll rendelkezésre adat a regionális pozitivitási arányról az elvégzett teszteket illetően, így azt az SaS a regionálisan kórházban ápolt személyek 100 lakosra vetített számával helyettesítené.

Beszámítanák a tesztek közé az antigén teszteket is, de mivel azok nem azonosítanak mindenkit, így a pozitívak számát 1,8-cal szoroznák meg.

Az elérhető maximális pontszám 100, és minél rosszabb helyzetben van egy régió, ez annál magasabb. A pontszámok alapján négy sávot határoz meg a tervezet: 0-20 - zöld, 21-39 - narancs, 40-64 - vörös, 65-100 - fekete.

Szomszédos régiók között legfeljebb egy sáv lehet a különbség, miközben a rosszabbik lenne a meghatározó. Sulík terve szerint az egészségügyi minisztérium minden pénteken négy órakor határozná meg, hogy egy-egy régió mely sávba került azon a héten, a rá vonatkozó intézkedések pedig következő hétfőn lépnének hatályba automatikusan. Javítani 14 napon belül lehetne, de rontani akár egy hét alatt is.

Az SaS által sávonként bevezetendő általános intézkedések a következők:

A zöld sávban érvényes, hogy a nyilvános belterekben és tömegközlekedési eszközökön is maszkot kell viselni, belépésnél kezet kell fertőtleníteni és lázat mérni. Belterekben ás kültereken zajló tömegrendezvényeknél is minden második ülőhelyet lehetne elfoglalni, állóhelyek esetében pedig legfeljebb 30 fős csoportok alakulhatnának bent, míg a kapacitás 50%-át engedhetnék a tömegrendezvényre kint.

A narancs sávban nyilvános helyeken már nem lehetne alkoholt fogyasztani, az üzletek és szolgáltatások olyan számú vásárlót/ügyfelet engedhetnének be, hogy mindenkire kjusson legalább 5 négyzetméter. A tömegrendezvényeken bent minden második ülőhelyet foglalhatnának el, minden második sorban, állóhelyek esetében legfeljebb tízfős csoportok lehetnének egy helyen. Kint az állóhelyek kapacitásának 25%-át használhatnák ki, az ülőhelyeknél megmaradnak, hogy minden sorban ülhetnek minden második széken.

A vörös sávban a maszkviselet kötelezővé válna a kinti tömegrendezvényeken, a tömegközlekedési eszközök megállóiban, és étel- és italkiadók közelében. Tömegrendezvények esetében az állóhelyek megszűnnének bent és kint is. Beltéri rendezvényen legfeljebb 30 fő vehetne részt 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel, és minden második sorban, minden második széken ülhetnének a vendégek, akikről nyilvántartást kell vezetni. Kinti rezdezvény esetén ugyanez érvényes az ülő résztvevők számának korlátozása nélkül. Az üzletekben le kellene zárni a próbafülkéket.

A fekete fázisban kültéren is kötelezővé válik a maszkviselet, legfeljebb temetéseket rendezhetnének hat ülő személy részvételével. Az üzletek és szolgáltatások esetében 10 négyzetméter/fős korlát lépne hatályba, ugyanakkor ezzel egyidejűleg a kijárási korlátozás is, tehát csak munkába, orvoshoz lehetne menni, létszükségleti dolgokat vásárolni, illetve elvinni a gyermeket iskolába, óvodába vagy kutyát sétáltatni.

Az SaS által sávonként bevezetendő specifikus intézkedések a következők:

Ez esetben a zöld sávban még jelenléti oktatás folyhatna az óvodákban és iskolákban is, az egyetemekig bezárólag, kivéve az idősek számára. A vendéglátóhelyeknek azonban éjféltől be kellene zárniuk.

A narancs sávban a szociális otthonokat és kórházakban legfeljebb 72 órás negatív tesztekkel lehetne látogatni, a főiskolák is áttérnének a távoktatásra. A vendéglőknek 22 órakor kellene zárniuk, és a vendégek csak ülhetnének, legfeljebb 6-an egy asztalnál.

A vörös sáv már számos korlátozó intézkedést hoz. A szociális otthonokban és a kórházakban a látogatást, néhány kivételtől eltekintve teljesen kizárnák. Kivételt képez egy kísérő szülésnél vagy haldokló páciens esetében legközelebbi hozzátartozói - ők 72 óránál nem régebbi negatív teszttel mehetnének be.

Szálláshelyeken csak a szobára vihetnék az ételt és italt, miközben a szobákban csak egyébként is egy háztartásban élők tartózkodhatnának. A közös helyiségeket be kellene zárni.

A művészeti iskolák, szabadidőközpontok is áttérnének a távoktatásra, középiskolákból pedig csak az utolsó évfolyamok tanulnának az iskolában (tekintettel az érettségire).

A sportesemények csak a játékosok és a realizációs csapat részvételével zajlanának, mindenkinek szüksége volna 72 órásnál nem régebbi negatív tesztre (egyelőre nézőkkel, a rájuk vonatkozó, fent részletezett általános előírások alapján). Hasonló a helyzet a kulturális előadásokkal kapcsolatban. Kültéri sportpályákat lehetne használni, de a közös helyiségeket, öltözőket, zuhanyzókat nem - beltéri sporthelyszíneket a nyilvánosság előtt lezárnák.

A wellness központokat és a fürdőket csak egészségügyi céllal használhatnák. A vendéglők továbbra is nyitva lehetnének este tízig az előző sávban érvényes szabályokkal, de nyilvántartást kellene vezetni róluk és a felületeket óránként fertőtleníteni kellene.

A kiskereskedelmi egységekben és bevásárlóközpontokban mérni kellene a testhőmérsékletet, ellenőrizni a szájmaszkviseletet, be kellene zárni a gyereksarkakat és lezárni a padokat. A börtönlátogatásokat korlátoznák azok részére, akik 72 óránál nem régebbi teszttel érkeznek.

A fekete sávban további szigorítást jelent, hogy a szálláshelyeket csak kivételes esetekben lehetne használni.

Jelenléti oktatás már csak az óvodákban és az alapiskolák alsó tagozatán lenne. Sport- és kulturális rendezvényt csak a vörös sávban említett korlázotásokkal, de már nézők nélkül lehetne megtartani.

A wellness központok és a fürdők már egészségügyi céllal sem fogadhatnának vendégeket. A könyvtárak csak érintésmentesen adhatnának ki vagy vehetnének vissza könyvet.

Ebben a sávban vezetnék be a vendéglők bezárását, kivéve az ablakon történő ételkiadást és a kiszállítást. A börtönökben tiltanák a látogatást. Végezetül pedig bevezetnék a veszélyhelyzetet (núdzový stav).

(Denník N/parameter)