Sulík: Nem vagyunk varázslók, aki azt mondja, változatlan áron bármennyi energiát tud biztosítani, az hazudik

2022. szeptember 7. - 14:49 | Belföld

Richard Sulík (SaS) szerint Milan Krajniak (Sme rodina) és Igor Matovič (OĽaNO) „tudatosan félrevezetik” az embereket, és csak felesleges pánikot keltenek a villanyáram árával kapcsolatban. A lemondását már benyújtott gazdasági miniszter szerint az áram ára várhatóan emelkedni fog, spórolni is kell majd, de ezt teljes mértékben nem lehet elkerülni. Krajniak – és vele Matovič – azt állítja, hogy Sulíkék javaslata szerint az is 40 százalékkal többet fizet majd jövőre, aki 15 százalékkal csökkenti fogyasztását.

Sulík: Nem vagyunk varázslók, aki azt mondja, változatlan áron bármennyi energiát tud biztosítani, az hazudik
Fotó: TASR

A kormány szerdai ülése után újra megpróbálta elmagyarázni az áram lakossági árának várható alakulását Richard Sulík, a lemondását múlt héten benyújtott gazdasági miniszter. Szerinte az OĽaNO elnöke és a Sme rodina minisztere mindent megtesznek azért, hogy a gazdasági minisztérium munkáját kétségbe vonják.

„A volt koalíciós partnereim evidensen hazugságokat terjesztenek, név szerint Igor Matovič és Milan Krajniak – jelentette ki Richard Sulík, miután – feltehetően utoljára – részt vett a Heger-kormány ülésén. – Az a céljuk, hogy az embereket rendes megijesszék.”

Szerinte érthető ugyan, hogy volt kollégái azt vallják, hogy „minél rosszabb, annál jobb”, de az SaS ezt cáfolni fogja.

Sulík szerint bárkinek készek részletesen elmagyarázni az áram árának várható alakulását, és azokat az intézkedéseket is, amelyeket már megvalósítottak vagy előkészítettek. „Meggyőződésem, hogy az előkészített anyagok megfelelőek, hogy az új miniszter meg tudja oldani ezt a problémát” – mondta az áram áráról Sulík.


Krajniak kiszámolta

A lemondásban lévő miniszter Milan Krajniaknak arra kijelentésére utalt, amely szerint 1 MWh ára 265 euró, vagy másként, 1 kWh 0,26 euró. Krajniak a Facebookon közzétett „árelemzésében” arra jutott, hogy az áram ára akkor is legalább 40 százalékkal emelkedik, ha a fogyasztó 15 százalékos megtakarítást ér el. Krajniak a kormány ülése alatt gyorsan kiszámította, hogy 265,78 euró lesz a villany ára.

„De ez is csak akkor érvényes, ha 15 százalékot megspórolnak. Akkor »csak« 40 százalékos áremelkedést jelent” – írta bejegyzésében a miniszter.

A szociális ügyi miniszter még annyit hozzátette, hogy "ne féljetek, az aranytálcán nyújtott energiakáoszt, amit itt hagytak nekünk, eltakarítjuk". Krajniak bejegyzését megosztotta Igor Matovič pénzügyminiszter is, minden kommentár nélkül.

Emelkedni fog az áram ára, de még nem tudni mennyivel

Sulík nem tagadja, hogy várhatóan emelkedni fog a villanyáram ára jövőre. „Nem vagyunk varázslók, nem tudunk mindent befolyásolni. Aki azt állítja az embereknek, hogy változatlan áron bármennyi energiát tud biztosítani, az hazudik – üzente a szociális ügyi minisztereknek Sulík. – Az ár nem mardhat változatlan, mert vannak tényezők, amit nem tudunk befolyásolni, például azt, hogy a földgáz a tőzsdén 30 euró, vagy 200 euró, vagy 320 euró.”

Kitart azonban amellett, hogy az áram fogyasztói árának jelenleg ismert összetevőit figyelembe véve nem kell nagy áremelkedésre számítani. Ezt szerinte annak köszönhetjük, hogy még tavasszal megállapodtak a Szlovák Elektromos Művekkel: nem emelik a nyers villanyáram árát. „Az áram árának hat összetevőjéből 5 ismert, ez alapján eddig a villany ára 178,47 euró plusz a »TSS«” – mondta Sulík.

A „TSS” – a rendszerhasználati díj – jelenleg 6,30 euró, de ennek összege Sulík szerint akár 40-50 euró is lehet, és az összegét Szlovák Villamosenergia-ipari és Átviteli Rendszer (SEPS) határozza meg. A SEPS a pénzügyminisztérium alá tartozó állam vállalat, feladata az országos villamosenergia-rendszer biztonságos működtetése. A volt gazdasági miniszter szerint a SEPS még nem mondta meg, hogy jövőre mennyi lesz a TSS.

A kérdés már csak a "TSS". Sulík ennyire jutott a villanyáram árának összeállításában. (Fotó: Facebook)

Spórolni kell, de lesznek kivételek

Sulík megismételte múlt heti szavait, hogy az energiával mindenkinek spórolnia kell, ezt kéri az Európai Unió, és ezt indokolja az is, hogy energiaválság van a világban, elsősorban azért, mert Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ezért javasolják, hogy a csökkentett áramárat 15 százalékos spóroláshoz kössék.

Az SaS elnöke szerint azonban nem kell különösebben tartani annak sem, aki már úgy érzi, hogy nem tud spórolni a villanyárammal, vagy pedig most költözött új/másik lakásba, házba, ezért nem tudja, mennyit kellene megspórolnia.

„Akinek az adott tarifán belül 15 százalékkal alacsonyabb a fogyasztása, mint az átlag, annak már nem kell tovább spórolnia” – állítja Sulík.

Az új fogyasztókat is a tarifán belüli átlaghoz fogják fogják mérni. Ezt az átlagos értéket mindenki megtalálhatja a villanyszámláján.

Sulík szerint a villanyáram jövőre érvényes árát most még nem lehet meghatározni, ráadásul befolyásolhatja az is, hogy az Európai Unió pénteken milyen javaslattal áll elő, uniós szinten hogyan akarja csökkenteni az energiaárakat.

- lpj -