Sulík: Peter Pellegrini önállóbb miniszterelnök volt, mint Eduard Heger; Matovič leváltása nem túl valószínű

2022. szeptember 28. - 19:23 | Belföld

A pénzügyminiszter leváltásáról tárgyalt szerdán délután a parlament. Habár Igor Matovič azzal kezdte "védőbeszédét", hogy örül annak, hogy Richard Sulík az ülésteremben van, a pénzügyminiszter saját felszólalása után azonnal távozott, és vele együtt az OĽaNO teljes frakciója a miniszterekkel együtt. Az ülésteremben így senki nem „védi” Matovičot a felszólalások után. A pénzügyminiszter egyébként felajánlotta az SaS-nek, hogy térjen vissza a kormányba, ha őt leváltják, de mindenki tudja, hogy ennek kicsi az esélye.

Sulík: Peter Pellegrini önállóbb miniszterelnök volt, mint Eduard Heger; Matovič leváltása nem túl valószínű
Fotó: TASR

A képviselők szerdán délután csak a pénzügyminiszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítvánnyal foglalkoztak, de a teremben nem volt ott sem Igor Matovič, sem pedig az OĽaNO képviselő. A párt tagjai elhagyták az üléstermet Matovič felszólalása után, így csak az ellenzék képviselői vitatkoztak, Richard Sulík felszólalását is csak ők hallgatták.

Sulík: kicsi az esélye a megegyezésnek

Az SaS elnöke elfogadta Igor Matovič ajánlatát, aki azzal fejezte be felszólalását, hogy leváltása esetén az SaS térjen vissza nyugodtan a koalícióba. Sulík szerint tárgyalni fognak, de a pártelnök nem nagyon bízik a sikerben. „Kicsi az esélye a megegyezésnek – ismerte el Sulík. – De rajtunk ne múljon.” Ugyanakkor sajnálkozott a kialakult helyzet miatt.

„Sajnálom Igor Matovičot, és még jobban sajnálom, hogy elszalasztottuk ezt a lehetőséget” – mondta Sulík az elmúlt két és fél év kormányzásáról.

Pellegrini önállóbb volt, mint Heger

Sulík nemcsak Matovičot, hanem Hegert is bírálta, aki szerinte teljesen a pénzügyminiszter irányítása alatt áll.

„Peter Pellegrini egyértelműen önállóbb miniszterelnök volt, mint Eduard Heger, pedig emlékszem, mennyit bíráltuk Pellegrinit” – mondta Sulík, utalva a 2018-as eseményekre, amikor Robert Fico, a Smer elnökét váltotta Pellegrini a miniszterelnöki poszton.

Az SaS elnöke szerint most nem is a pénzügyminiszter leváltása folyik, hanem a miniszterelnöké, mivel Matovič de facto még mindig a kormány elnöke.

Kicsi az esély Matovič leváltására

A pénzügyminiszter pozíciója egyelőre stabilnak tűnik, nem nagyon kell tartania a leváltástól. Az ellenzéknek ugyanis szüksége lenne Tomáš Taraba és két társa szavazatára is a minimálisan szükséges 76 igenhez. Az ĽSNS listáján a parlamentbe jutott képviselők azonban az utóbbi időben a legtöbbször a koalíció igényeinek megfelelően szavaztak. Taraba a Matovič elleni, előző két bizalmatlansági javaslat esetén Matovič leváltását támogatta, de most a megtartása mellett fog szavazni, állítása szerint azért, hogy az Sas ne térhessen vissza újra a hatalomba.

„Ne támogassa a SaS-t, ne támogassa azt a liberális bandát, ezt kérik tőlünk a választóink” – indokolta Matovič támogatását Taraba egyik társa, Filip Kuffa is.

Szerinte ugyanis sokkal fontosabb az SaS esetleges visszatérésének megakadályozása, mint Matovič leváltása.

A pénzügyminiszter leváltását támogatja az SaS mellett a Smer, a Hlas, a ĽSNS és a Republika képviselői, valamint néhány független, korábban kormánypárti képviselő is.

Az ülés este hétkor félbeszakadt, csütörtökön reggel folytatódik, a szavazás várhatóan délelőtt 11-kor lesz.

-lpj -