Sulík ragaszkodik Matovič távozásához, szerinte Klimek lehetne az utódja

2022. augusztus 8. - 17:07 | Belföld

Az SaS ragaszkodik Igor Matovič (OĽaNO) távozásához a kormányból, Richard Sulík pártelnök szerint Marcel Klimek jelenlegi pénzügyi államtitkár lehetne az utódja. Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter szerint viszont a koalíciós partnerek közti viszony szétveréséhez vezetnek a személyi kérdésekben osztogatott tanácsok. Krajniak leszögezte, a Sme rodina tiszteletben tartja a partnerek jelöltpolitikáját, az SaS és az OĽANO vitájába pedig nem kíván belefolyni.

Sulík ragaszkodik Matovič távozásához, szerinte Klimek lehetne az utódja
Richard Sulík (TASR)

„A koalíció létezik, de mi már kiléptünk belőle” – jelentette ki Sulík hétfői sajtótájékoztatóján. Az SaS ragaszkodik Matovič távozásához. „Ha ő nem megy, akkor mi megyünk” – jelentette ki. Sulík továbbra is állítja, nem akarnak előrehozott választást, de Matovičcsal nem lehet tovább kormányozni. Meggyőződése szerint például Klimek azonnal képes átvenni a minisztérium irányítását, és még jobban is működne a tárca.

„A koalíciós viszonyok szétverésének legrosszabb módja a személyi kérdésekben osztogatott tanácsok. A Sme rodina sosem csinált ilyesmit. Ha valami nem tetszett, azt megmondtuk” – szögezte le Krajniak. Hozzátette, nem tudja, mikorra tervezik a kormányválság megoldását célzó tárgyalásokat. Matovič távozását az OĽANO ügyének tartja, a Sme rodina nem fog beleszólni koalíciós partnerei személyi politikájába.

A kormány további működésének Krajniak akkor látja értelmét, ha segíteni tud az embereknek és képesek jó törvényeket elfogadni. Hozzátette, ha a partnerek nem tudnának megegyezni, legalább az előrehozott választásról dönthetnének, ám Krajniak szerint a Sme rodina ezt nem fogja kezdeményezni.

TASR