Sulík: A rendőrség vezetőjét a belügyminiszternek kell megválasztania

2021. október 3. - 13:26 | Belföld

A rendőrség vezetőjét a belügyminiszternek kell választania, nem pedig a parlamenti képviselőknek, egyezett meg a koalíciós tanács. Ezt nyilatkozta Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a TA3 V politike című vasárnapi vitaprogramjában.

Sulík: A rendőrség vezetőjét a belügyminiszternek kell megválasztania
Richard Sulík (TASR)

Sulík úgy gondolja, hogy ezt a pozíciót politizálni kell.

„Válasszon a belügyminiszter rendőrelnököt, és akkor teljes felelősséget követelünk tőle”

– mondta Sulík.

Engedélyezettnek kellene lennie a választási időszak lerövidítésének is, véli Sulík, mondván, hogy ez az ő személyes véleménye, nem pedig az SaS véleménye. „Van azonban egy koalíciós megállapodásunk, amely hatályban van, és azt írja, hogy ellenzéki javaslatokra nem fogunk szavazni” – magyarázta. Azt is megjegyezte, hogy az előrehozott választásokról szóló beszédek irritálják őt. Teljes mértékben támogatják Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnököt, tette hozzá Sulík.

A parlamenten kívüli Hlas-SD elnöke, Peter Pellegrini szerint szükség van az alkotmány módosítására, hogy az összhangban legyen az Alkotmánybíróság döntésével.

Úgy gondolja, hogy ha a nép hatalmat ad a politikusoknak, akkor azt bármikor el is kell tudni venni.

Sulík szerint az SaS a jövőben nem tudja elképzelni az együttműködést a Hlas-SD-vel, a Smer-SD-vel és a ĽSNS-szel. A gazdasági miniszter azt is bejelentette, hogy a leendő kormányban nem ül Igor Matovič (OĽaNO) mellé. Ennek ellenére az OĽaNO a liberálisok partnere Sulík szerint. El tudja képzelni az együttműködést a Progresszív Szlovákiával.

Pellegrini szerint Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság elnöke „meglehetősen kritikus tükröt tett a kormánykoalíció elé” a parlamentben tett nyilatkozatában. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy erőteljesebb lehetett volna a kijelentéseit tekintve. Sulík üdvözli, hogy Čaputová belép a koalíciós-ellenzéki folyamatokba és a parlamenti politikába A Hlas-SD elnöke szerint az elnök helyesen választotta ki az ülésre az embereket, Sulík tiszteletben tartja a választását.

Mindketten kinyilvánították véleményüket a munkacsoportról, amely a jogállamiságba vetett bizalom helyreállításán dolgozik. Sulík bízik benne, hogy a munkacsoport eredményei elegendőek lesznek. Pellegrini szerint ilyen komisszióra egyáltalán nincs szükség.

TASR