Sulík: Spórolni kell! Aki megspórol 15 százalékot, az jövőre is a mai áron kapja majd az áramot

2022. szeptember 5. - 11:22 | Belföld

Aki megspórol 15 százalékot a korábbi fogyasztásához képest, annak nem drágul majd az áram, jelentette ki Richard Sulík (SaS), a lemondását már benyújtott gazdasági miniszter a kormány hétfői ülése előtt. Szerinte Igor Matovič (OĽaNO) feleslegesen keltett pánikot pénteken azzal, hogy jövőre legalább a dupláját emelkedik majd a lakossági áram ára. 

Sulík: Spórolni kell! Aki megspórol 15 százalékot, az jövőre is a mai áron kapja majd az áramot
Fotó: TASR

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter, aki a lemondását már benyújtotta múlt héten, cáfolta Igor Matovič pénteki szavait. Matovič szerint ugyanis mintegy 100 százalékkal nő majd jövőre az elektromos áram ára, vagyis szerinte Sulík félrevezette az országot és a kormányt is, amikor arról beszélt, hogy jövőre is az idei áron kapjuk majd az áramot. Azt azonban Sulík sem cáfolta, hogy drágulhat az áram, ha nem csökken a fogyasztás.

Marad az áram ára, ha spórolunk 15 százalékot

A gazdasági miniszter szerint a villanyáram ára nem fog jelentősebben emelkedni, de ehhez kell az is, hogy csökkentsük a fogyasztást.

„Spórolni kell! Tudom, hogy ez nem lesz népszerű. Arra számítunk, hogy a háztartások 15 százalékot meg fognak spórolni. Ezt mindenkinek teljesítenie kell – mondta Sulík. – Ez nemcsak az Európai Unió követelménye, ez kell ahhoz, hogy az árakat a jelenlegi szinten tudjuk tartani.”

Szerinte csak minimális, néhány eurós emelkedés lehet egy megawattóra áram árát tekintve, ha sikerül visszafogni a fogyasztást.

Az ár szinten tartásához Sulík szerint kellett az is, hogy a mohi atomerőmű 3. blokkja elkezdjen termelni, vagyis megkapja a működési engedélyt. Ezt az elmúlt hetekben kapta meg a Szlovák Villamos Művek. „Az engedély kiállítása nem ment volna a minisztérium közreműködése nélkül” – mondta Sulík.

Felesleges pánikkeltés

Richard Sulík teljesen felesleges pánikkeltésnek tartja Igor Matovič pénteki sajtótájékoztatóját, amelyen a pénzügyminiszter kétszeres árakról beszélt.

„Sajnálom, hogy Igor Matovič pénteken pánikot keltett, teljesen felesleges volt, ha jobban értett volna a témához, vagy ha érdeklődött volna iránta a nyáron, akkor ez elkerülhető lett volna” – mondta Sulík.

A pénzügyminiszter pénteken arról beszélt, hogy mintegy 100 százalékos áremelkedésre számíthat az, aki a korábbi szinten fogyasztja az áramot. Ezt az állítást Sulík sem cáfolta, a lakossági energiaárak várható alakulásáról a kormány ülése utánra ígért tájékoztatást.

A SaS ma távozik

Az SaS elnöke megerősítette azt is, hogy a párt miniszterei ma lemondanak posztjukról. Sulík már múlt héten lemondott a gazdasági miniszteri posztról, a köztársasági elnök azonban még nem fogadta el lemondását, így továbbra is betölti ezt a posztot.

Sulík szerint Igor Matovič elfecsérelte az elmúlt két hónapot, mivel tudta, hogy nem fog lemondani, ezért abban is biztos lehetett, hogy az SaS távozik a kormányból. „Ezt az időt kihasználhattuk volna a minisztérium irányításának zökkenőmentes átadására” – mondta Sulík.

Az SaS elnöke szerint a miniszterek cseréjét Matovič nehezítette meg.

„Képzeljük el fordítva: Matovič lemond, én pedig nem. A nemzet fellélegzett volna, én pedig biztosan nem sírtam volna azon, hogy elment, mint ahogyan ezt ő teszi, amikor azért siránkozik, mert nincs aki vezesse ezt a minisztériumot” – mondta Sulík.

Matovič vasárnap újra az SaS-t vádolta azzal, hogy megbuktatja a kormányt, hosszan sorolta, hogy szerinte az SaS mi mindenben nehezítette a kormány és a koalíció munkáját. Az SaS szerint azonban azért, hogy az SaS távozik a kormányból, egyedül Igor Matovič a felelős. A párt délután háromra ígért sajtótájékoztatót, a lemondásukat beadott miniszterek részvételével.

- lpj -