Sulík szembemegy elődjével, és megengedi, hogy egyesüljön két nagy energetikai szolgáltató

2020. július 30. - 12:23 | Belföld

Az állam nem gördít akadályt a két nagy energiaszolgáltató, a ZSE (Západoslovenská Energetika) és a VSE (Východoslovenská Energetika) egyesülése elé. Az államnak részesedése van mindkét cégben, és opcióval rendelkezik a felvásárlásra vonatkozóan, Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter viszont szerdán jelezte, hogy azt nem érvényesíti - írja a Denník E.

Elődje, Peter Žiga (korábban Smer, most Hlas) azt tervezte, hogy az üzletet meggátolja, és az állam felvásárolná a VSE-t. Sulík szerint az opcióról való lemondással ugyanakkor 35 millió euróra tesz szert az állam.

Ha érvényesítették volna az opciót, akkor a VSE-beli tulajdonrész felvásárlása vélhetően több százmillió eurójába került volna az államnak, intő példa viszont az immár állami SPP korábbi felvásárlása, ugyanis a cég azóta veszteségeket termel.

A két nagy szolgáltató összeolvadását az anyavállalataik kezdeményezték. A ZSE az E.ON konszernhez, míg a VSE Holding az RWE-hez tartozik, az egyesülést követően viszont az E.ON-é lesz. A harmadik, közép-szlovákiai illetőségű SSE a milliárdos Daniel Křetínsky érdekkörébe tartozó EPH résztulajdonában van.

A Denník E szerint ez lehet a legnagyobb üzlet 2015 óta Szlovákiában az energiaiparban, azóta, hogy az Enel eladta a Szlovák Villamosművekben meglévő tulajdonrészét az EPH-nak. A ZSE és a VSE Szlovákia területének kétharmadán nyújt energiaszolgáltatást, és az ország legjövedelmezőbb cégei közé tartoznak, több tízmilliós nyereséget termelnek évente.

Az államnak mindkét vállalatban 51%-os tulajdonrésze van, a kisebbségi, 49%-os tulajdonosok, az E.ON és az RWE viszont rendelkeznek a menedzseri jogokkal, így az államnak vajmi kevés beleszólása van a döntéshozatalba.

A két anyacég már tavaly megegyezett arról, hogy kölcsönösen társaságokat cserélnek. Az RWE ugyanis az energia előállításában, míg az E.ON a disztribúzcióban és az értékesítésben kíván erősödni.

(Denník E)