Sulík szerint ahol nincs probléma, ott nincs szükség kemény korlátozásokra

2020. november 18. - 11:31 | Belföld

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes szakemberekkel együttműködve egy saját járványügyi terv létrehozásán dolgozik.

Sulík szerint ahol nincs probléma, ott nincs szükség kemény korlátozásokra
A TASR hírügynökség archív felvételén: Richard Sulík és Igor Matovič

A liberális politikus pár napon belül teszi közzé saját intézkedéscsomagját. A kormánypárti SaS szerint a korlátozásoknak azokat a régiókat kell érinteniük, ahol magasabb a koronavírus-fertőzöttek aránya.

"Ahol probléma van, ott alkalmaznunk kell a megfelelő megoldásokat. Legyen az lockdown, vagy akár minden lehetséges üzem bezárása. Ott, ahol nem lesz probléma, nincs értelme a kemény intézkedéseknek"

- nyilatkozta Richard Sulík a szerdai kormányülés előtt.

Az SaS készülőfélben lévő tervéről egyelőre annyit lehet tudni, hogy tartalmaz majd egy kritériumrendszert, amelyben az egyes régiók bizonyos pontszámokat tudnak majd elérni. Az elért pontszámoktól függ majd, hogy az adott területen milyen mértékű korlátozásokat vezetnének be. Az viszont még nem végleges, hogy a meglévő járások szerint kerülnek felosztásra a régiók, vagy valamilyen más rendszer alapján.

Igor Matovič miniszterelnök korábban november 15-ig adott Sulíknak határidőt arra, hogy az SaS kidolgozzon egy alternatív tervet a napi fertőzésszám csökkentésére. A járványügyi szakemberek szerint az országos napi fertőzésszámnak 500 alá kéne csökkennie ahhoz, hogy kinyithassanak az éttermek és az iskolák.

"Azt hittem, hogy megférfiasodik, és megmutatja, hogy nem csak a destruktív rombolásra képes, mint egy felelőtlen kisgyerek. Sajnos ez nem jött be. Hétfő délután van, és se híre, se hamva az SaS alternatív intézkedéseinek"

- regált arra Matovič, hogy koalíciós partnere nem tartotta be a november 15-i határidőt.

A kormányfő szurkálódására Sulík szerdán azzal reagált, hogy már múlt heti dubaji szabadsága előtt dolgozni kezdett az itnézkedéscsomagon, és nem ért egyet azzal, hogy a terv leadásának november 15. volt a határideje.

"Matovič tudta, hogy a múlt héten szabadságolok, és vasárnap érkezem vissza. Az alapvető logika azt diktálja, hogy ha vasárnap délután érek haza a szabadságról, akkor nehezen tudok még aznap este bemutatni egy használható dokumentumot a terveinkről"

- kommentálta Matovič szavait Richard Sulík. A gazdasági miniszter azt ígéri, hogy vasárnapig (november 22.) közzéteszik az SaS intézkedéscsomagját. És ha esetleg mégsem, szerinte az sem probléma, mert a minőség előnyt élvez a gyorsasággal szemben.

Sulík elmondása szerint mindig hangot ad a véleményének, és ezen a jövőben sem fog változtatni. Matovič beszólásaira pedig nem kíván reagálni.

"Ha a kormányfő szükségét érzi a személyeskedő támadásoknak és sértéseknek, akkor az az ő névjegye. Én ezt nem fogom sem viszonozni, sem utólag kommentálni"

- tette hozzá az SaS elnöke, Richard Sulík.

(TASR/parameter)