Sulík szerint is szégyen, amit Matovič tett, ám szerinte ez már Heger problémája

2021. április 17. - 13:47 | Belföld

Az SaS támogatására viszont Eduard Heger számíthat, erről is beszélt a közszolgálati rádióban. Vitapartnere, Peter Pellegrini szerint az egyetlen megoldás Igor Matovič leváltása.

Sulík szerint is szégyen, amit Matovič tett, ám szerinte ez már Heger problémája
Richard Sulík (Fotó: TASR)

Richard Sulík szerint az országra nézve szégyen, hogy Matovič budapesti találkozójára nem vitt magával egy szlovák diplomatát, és ennek nem szabadott volna megtörténnie. Matovič viszont szerinte már Eduard Heger miniszterelnök problémája, mivel ő a felettese a kormányban.

Meg van róla győződve, hogy Heger cselekedni fog, azt viszont nem kívánta "megüzenni", mit kéne tennie.

Pellegrini erre reagálva mondta, hogy az egyetlen megoldás Matovič leváltása a pénzügyminiszteri posztról. Ha pedig ez nem történik meg, akkor kezdeményezni fogják.

Sulík is úgy gondolja, ha Matovič a saját i dolgával foglalkozna, és nem folyton a Szputnyik vakcinával, ugyanakkor úgy látja, hogy ezzel csak szeretné befejezni azt, amit elkezdett. Bízik benne, hogy Matovič a kártérítési törvénnyel is foglalkozik majd.

Sulík hangsúlyozta, hogy Hegernek kormányfőként megvan a maga autonómiája. Hogy Matovičnak a kormány tagjának kellene-e maradnia, azt mondta, hogy ez az OĽaNO dolga, neki sem tetszenek, ha valaki belebeszélne, hova kit jelöl az SaS.

A Szputnyik vakcina kapcsán elmondta, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy olthassanak vele, és arra számít, hogy Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter legjobb belátása szerint fog dönteni.

Sulík a közszolgálati rádióban gyakorlatilag egyetértett Matovičcsal abban, hogy az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) igazgatónője, Zuzana Baťová kijelentése arról, hogy a 40 országban használt Szputnyik V-t csak a nevük köti össze, valójában inkább politikai kijelentés, amire nem volt szükség.

"Egy mondat miatt viszont nem fogunk állami szintű ügyet csinálni ebből" - fogalmazott. Hozzátette, a ŠÚKL viszont úgy cselekedett, ahogy kell.

Sulík úgy véli, nyilvánosságra kellene hozni a Szputnyik-szerződést a vele kapcsolatos levelezéssel együtt, és ha erről szavazna a kormány, az SaS miniszterei támogatnák.

(TASR)