Sulík újabb jelölteket mutatott be a listájáról

Richard Sulík, az SaS elnöke pénteken újabb képviselőjelölteket mutatott be a 2020-as parlamenti választásokra állított jelöltlistájáról.

Sulík újabb jelölteket mutatott be a listájáról
Fotó: TASR

Az új jelöltek között van Zuzana Aufrichtová, Pozsony-Óváros polgármestere, Tomáš Popovič, a korrupcióellenes menet társszervezője, Ladislav Miko youtuber, illetve egy fiatal vállalkozó, Polat Elalmis. Sulík erről pénteki sajtótájékoztatóján számolt be, ahol azt is bejelentette, hogy az SaS a választásokig már nem fog jelölni senkit a parlament alelnökének.

Sulík rámutatott: a párton belüli „enyhe turbulencia” ahhoz vezetett, hogy kilépett a pártból egy kis csoport. „Mi pedig végre azzal foglalkozhatunk, hogy hogyan járulhatunk hozzá a Smer-SD leváltásához” – hangsúlyozta a pártelnök, hozzátéve: a listán van még pár szabad hely, a legfontosabb jelöltek azonban már ismertek.

Afurichtová a jelöltlista 101. helyét foglalja el. A polgármesteri tisztséget nem készül feladni, szerinte a két pozíció egyidejűleg is tisztességesen betölthető.

Sulík állást foglalt a parlament alelnöki pozíciójával kapcsolatban is. Lucia Ďuriš Nicholsonová Európa Parlamentbe való távozását követően Ľubomír Galkót jelölték a posztra, őt azonban a plénum nem választotta meg, végül kilépett a pártból. A pártelnök ezzel kapcsolatban pénteken kijelentette: a választásokig már nem fognak jelölni senkit a posztra. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) döntéseit felülvizsgáló különbizottság élére Milan Laurenčík képviselőt jelölik.

Sulík október elején mutatta be az általa javasolt jelöltlista néhány új arcát, köztük Juraj Droba pozsonyi megyefőnököt és Pavol Milant, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) volt nyomozóját. A listán indult volna Václav Mika, az RTVS volt igazgatója is, ő azonban végül visszalépett.

Az SaS szombati (október 5.) jelölő kongresszusát követően kiléptek a pártból az ún. Demokratikus mag tagjai, élükön Ľubomír Galkóval és Jozef Rajtárral. A kongresszuson az SaS tagjai megszavazták, hogy zárják ki a pártból Natália Blahová akkori frakcióelnököt. Ezen kívül elfogadták a Sulík által javasolt jelöltlistát is, amelyen a Demokratikus mag tagjai már nem szerepeltek.


TASR/para