Sulíkék az utolsó reménysugarat is szertefoszlatták: nem támogatják Hegert, előrehozott választásokat akarnak

2023. január 17. - 13:46 | Belföld

Az SaS kedden nyilvánosságra hozta álláspontját, amely szerint nem támogatja az új 76-os összetételű kormányt, és előrehozott választást akar. Eduard Heger (OĽaNO) kormányát így nem támogatja abban, hogy ideiglenes mandátumát állandó jellegűre váltsa – írja a TV Noviny.

Sulíkék az utolsó reménysugarat is szertefoszlatták: nem támogatják Hegert, előrehozott választásokat akarnak
Fotó: TASR

Az SaS-nek jelenleg nincs miről tárgyalnia Hegerrel, mivel sem az OĽaNO összes képviselője, sem a Sme rodina nem támogatja az új többséget. Ebből kifolyólag is a kompromisszumnak tartott szeptemberi előrehozott választások lehetőségét támogatják.

„Elutasítjuk az új többségről szóló diszkussziót. Ez az SaS frakciójának az egyértelmű álláspontja. Készen álltunk tárgyalni, de mostanáig nem tudjuk, ki valójában az OĽaNO igazi vezetője. Emellett továbbra is fennáll a veszélye, hogy Eduard Heger távozik az OĽaNO-ból, és nem csak ereje nem lesz, hanem legitimitása sem, hogy más párttal új kormányt alapítson. A komoly diszkusszió azért is értelmetlen, mert maga a koalíció sem egységes. Épp Boris Kollár és a Sme rodina az, aki elutasítja az új 76-os összetételt. Az ilyen abszurd helyzetben így Eduard Hegernek elsősorban Igor Matovičra és saját partnereire kell támaszkodnia, akik minduntalan elgáncsolják” – nyilatkozta Richard Sulík, az SaS elnöke.

Az SaS szerint időpocsékolás olyan 76-os összetételt keresni, amit a köztársasági elnök is elfogadna. Ezért szerinte eljött az idő, hogy komolyan elkezdjenek foglalkozni az előrehozott választások lehetőségével.

„Teljesen jogos ebben a helyzetben az előrehozott választásokkal foglalkozni. A lapokat újra kellene osztani, az egyes pártoknak pedig lehetőséget kellene kapniuk újfent megküzdeni a választók bizalmáért. A 76-os összetétel támogatása ugyanazokkal az emberekkel és Igor Matovičcsal, mint az OĽaNO elnökével, mindössze az alábecsülése annak, hogy az emberek képesek jó döntést hozni” – tette hozzá Branislav Gröhling, az SaS alelnöke.

A Sme rodina álláspontja is egyértelmű: az előrehozott választások kiírása nélkül nem támogatják a Heger-kormány újraélesztését.


(tvnoviny.sk)