Sulíkék is bekéredzkednének a PS-Spolu és a KDH megnemtámadási egyezségébe

2019. november 5. - 09:04 | Belföld

Az SaS ellenzéki párt csatlakozna a megnemtámadási egyezséghez, amelyet nyáron írtak alá a KDH és a Progresívne Slovensko-Spolu parlamenten kívüli pártok képviselői. Ezt hétfőn jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke.

Sulíkék is bekéredzkednének a PS-Spolu és a KDH megnemtámadási egyezségébe
Fotó: TASR

Az egyezséghez hétfőn akart csatlakozni Za ľudí párt, a pártvezetők találkozóját azonban végül törölték.

„Az SaS abban az esetben szándékozik csatlakozni az egyezséghez, ha az tartalmazni fog egy olyan kitételt, miszerint a szerződő felek a választások után nem lépnek koalícióra a Smer-SD párttal” – mondta Sulík.

A pártvezetők törölt találkozójára reagálva kijelentette: az SaS az egyedüli párt, amely képes egy asztalhoz ültetni az összes ellenzéki párt vezetőjét, ahogy az nemrég meg is valósult.

Andrej Kiska, a Za ľudí párt elnöke októberben javasolta, hogy a megnemtámadási egyezséget egészítsék ki egy olyan kitétellel is, amely kizárná az együttműködést a Smer-SD, SNS, ĽSNS pártokkal, valamint Štefan Harabinnal.

A PS-Spolu és a KDH megnemtámadási egyezsége két kötelezettséget tartalmaz. Az egyik, hogy a szerződő felek a választási kampány során tartózkodnak attól, hogy egymást támadják. A másik, hogy olyan közös pontokat keresnek, amelyek a jövőbeni kormány programprioritásai között szerepelnek majd.


(TASR)