Sulíkék már végeztek is, Heger szerint nélkülük működésképtelen lesz a kormány

2022. augusztus 12. - 15:54 | Belföld

Nem találtak megoldást a kormányválság lezárására pénteken a koalíciós pártok vezetői, a jövő héten folytatják a tárgyalást. Ezt Richard Sulík, az SaS elnöke jelentette ki a megbeszélést követően. Pártja továbbra is ragaszkodik Igor Matovič (OĽaNO) távozásához a kormányból. Sulík szerint nem kerültek közelebb kompromisszumos megoldáshoz.

Sulíkék már végeztek is, Heger szerint nélkülük működésképtelen lesz a kormány
Fotó: TASR

"Semmi sem festett kompromisszumként és az SaS fő feltételének teljesítéseként a találkozón elhangzottakból" – jelentette ki.

A liberális párt azzal számol, hogy Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter nem mond le, így az SaS ultimátumának letelte után a párt miniszterei távoznak a kormányból.

„Arról van szó, hogy milyen kaotikusan és megsemmisítő módon működik a kormányunk” – jegyezte meg Sulík, hozzátéve, hogy álláspontjuknak semmi köze a személyes konfliktusokhoz. Szerinte személy szerint Matovič felelős a kormány számos rossz lépéséért, és az SaS ebben nem akart részt venni.

Megismételte, hogy ha Matovič marad, akkor az SaS miniszterei mennek. A pénteki találkozón nem volt olyan érzése, hogy bármi is megváltozna.

Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a megbeszélésen mindegyik párt ismertette az álláspontját, és szerinte még „bármilyen irányt vehetnek a tárgyalások”.

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök azt mondta a találkozó után, hogy az SaS nélkül működésképtelen lesz a kormány, mivel kisebbségbe kerül a parlamentben.

Hozzátette, stabilitást és megoldást szeretne, hogy egységesek maradjanak.

Elárulta, hogy pénteken mind a négy koalíciós partner egyetértett abban, hogy a Matovič inflációellenes/családtámogatási programjának elfogadása során nem sértették meg a koalíciós szerződést.

A pénteki találkozót az OĽaNO hívta össze a Bôrik kormányszállóba. A mozgalom elnöksége és parlamenti frakciója csütörtökön határozatot fogadott el, mely szerint Igor Matovič azután is pénzügyminiszter marad, hogy letelik az SaS ultimátuma, és leszögezték, hogy ez a döntés megváltoztathatatlan.

A helyzet azután éleződött ki ismét a kormánykoalícióban, hogy a parlament megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter ún. infláció elleni csomagját. Az SaS ezután felmondta a koalíciós szerződést. Fő feltétele Matovič távozása a kormányból, az OĽaNO ezt elutasítja. Ebben az esetben az SaS miniszterei augusztus végén távoznak a kormányból.

Korábban:

Matovič vagy Sulík? Gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott csetepaté kezdődik a kormányhotelben!

(TASR)