Sulíknál és Pellegrininél egyelőre nem téma az elnökválasztás, Kollárék nem indítanak saját jelöltet

2023. január 8. - 11:39 | Belföld

Az SaS és a Hlas-SD egyelőre nem közölte, hogy indítanak-e jelöltet a 2024 tavaszán esedékes elnökválasztásra. Még Zuzana Čaputová köztársasági elnök sem jelentette be, hogy indul-e újra a posztért.

Sulíknál és Pellegrininél egyelőre nem téma az elnökválasztás, Kollárék nem indítanak saját jelöltet
Boris Kollár és Richard Sulík (Fotó: TASR)

„Egyelőre nincs jelöltünk, mivel csak 15 hónap múlva lesz az elnökválasztás. De nem is kell, hogy legyen” – mondta Richard Sulík (SaS) a TASR-nek. 2019-ben az SaS Róbert Mistríket támogatta, ő viszont végül Čaputová javára visszalépett. „Nem tudom megmondani, hogy választunk-e valakit, akit támogatni fogunk, vagy saját jelöltet indítunk” – tette hozzá Sulík. Ivan Korčok (SaS-jelölt) volt külügyminiszter kijelentette, nem áll érdekében jelöltetni magát köztársasági elnöknek.

Peter Pellegrini (Hlas) állítása szerint az elnökválasztás egyelőre nem téma a párton belül. „De szorgalmazni fogjuk, hogy olyan személy álljon Szlovákia élén, aki méltóságteljesen képviseli majd otthon és külföldön is, és állampolgárai érdekének a védelme lesz számára az elsőrendű kötelesség” – mondta Pellegrini.

Boris Kollár (Sme rodina) közlése szerint a párt nem indít saját jelöltet az államfői posztra, azt viszont egyelőre nem tudta megmondani, hogy támogatják-e majd valamelyik párt indulóját. Hozzátette: mindez attól függ, kik lesznek a jelöltek. Véleménye szerint Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter jó köztársasági elnök lenne, de úgy véli, hogy nem tudna kellő szavazatot gyűjteni.


TASR/para