Sulíkot meglepte Čaputová húzása, a Sme rodina is a júniusi választást támogatja

2023. február 16. - 15:23 | Belföld

Richard Sulíkot, az ellenzéki SaS elnökét meglepte Zuzana Čaputová államfő kijelentése, hogy korábban kellene megtartani az előrehozott választást.

Sulíkot meglepte Čaputová húzása, a Sme rodina is a júniusi választást támogatja
Richard Sulík (Fotó: TASR - Jakub Kotian)

Azt állítja, a szeptemberi dátum kompromisszumos megállapodásként született a volt kormánypártok között és az államfő is beleegyezett. Ezért az SaS nem lát okot az időpont módosítására, és a párt tagjai nem vesznek részt a júniusi előrehozott választásról szóló rendkívüli parlamenti ülésen, melyet a Smer-SD kezdeményezett.

„Nem tudom, miért döntött úgy az államfő, hogy aszerint jár el, ahogy Robert Fico szeretné, mindenesetre a szeptember 30-i dátum kompromisszumos megállapodás volt” - jelentette ki Sulík csütörtöki sajtótájékoztatóján. „Ha nincsenek érthető okai egy döntés megváltoztatásának, mi tartani szoktunk magunkat az egyezségekhez” – jelentette ki az OĽaNO, az SaS, a Za ľudí és a Sme rodina egyezségére hivatkozva.

„Mindenki, aki indulni akar a választáson, elegendő időt kap a felkészülésre” – tette hozzá. Sulík megjegyezte, az államfőnek joga van hozzá, hogy ne írja alá azokat a törvényeket, amelyekkel nem ért egyet.

Igor Matovičot, az OĽaNO elnökét a legújabb javaslatai miatt Sulík bohócnak nevezte. „Hagyni kell, hadd találja ki sorra egymás után a hülyeségeket, hogy végre az egész ország megértse, egy ilyen bohócnak nincs helye a parlamentben” – mondta, hozzátéve, hogy olyan embereket kellene megválasztani, akiknek van alapvető józan ítélőképességük. Sulík úgy véli, mindemellett most is érkeznek jó javaslatok a parlamentbe, és nem lát okot a korábbi választásra csak azért, mert a Smer-SD vagy az államfő így kívánja.

Sulík hozzáfűzte, egyébként elfogadná a júniusi dátumot is, tárgyalhatnak róla, de egyelőre a szeptemberi választással kapcsolatos megállapodás érvényes. A módosításához komoly és megalapozott indokokra van szükség, de az nem sorolható ezek közé, hogy a Smer-SD rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett.

Az SaS képviselői nem támogatják a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának való átadásáról szóló rendkívüli ülés megnyitását sem. „Középtávon ezek a gépek használhatatlanok Szlovákia számára, F16-osok helyettesítik őket. Ha tisztázva lesz a jogi háttere, adjuk át a MiG-eket Ukrajnának” – jelentette ki Sulík.

A Sme rodina is júniusi előrehozott választást akar

A Sme rodina képviselői a júniusi választási dátum mellett fognak szavazni. Boris Kollár házelnök, a mozgalom elnöke leszögezte, ők elejétől fogva korábbi választást akartak.

„A Sme rodina elnöke kezdettől fogva minél korábbi választási dátumot javasolt, ezt igazolja, hogy a mozgalom megszavazta a májusi és a júniusi időpontot is” – közölte a TASR-rel Michaela Jurcová, Kollár szóvivője. Hozzátette, mivel az OĽaNO és az SaS csak a szeptemberi időpontot volt hajlandó támogatni, és mivel a Sme rodina nem akarta, hogy teljesen meghiúsuljon az előrehozott választás, szintén megszavazta a szeptemberi dátumot.

Az előrehozott választás szeptember 30-án lesz, erről január végén határozott a parlament. Csütörtökön délután kellene kezdődnie a Smer-SD által kezdeményezett rendkívüli ülésnek, melyen június 24-i választást javasol.

Zuzana Čaputová államfő csütörtökön a TASR-nek kijelentette, a jelenlegi viharos parlamenti jogalkotási folyamatok és a belpolitikai helyzet már elviselhetetlen az ország számára, és korábban kell megtartani a választást.


(TASR)