Sulipiknik a vakáció jegyében Nagymegyeren

Az élet- és egészségvédelemmel kapcsolatos időszerű ismeretek közvetítése és a tanulók sportolásra, egészséges táplálkozásra, környezettudatos gondolkodásra való nevelése a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia egyik fő célkitűzése, mondhatni szívügye. Ezeket a célokat és a vakációra való ráhangolódást szolgálta a tanév utolsó előtti napján, június 27-én megrendezett sulipiknikkel egybekötött élet- és egészségvédelmi nap.

Sulipiknik a vakáció jegyében Nagymegyeren
Az iskola felvételei- További képekért kattints!

A rendezvényt az iskola igazgatónője, Horváth Erzsébet nyitotta meg arra ösztönözve a tanulókat, hogy a közelgő vakáció során szenteljenek több időt a sportolásra és tartózkodjanak többet a természetben. Ezt követően a mozgásé, az önfeledt szórakozásé és nem utolsósorban a gasztronómiáé volt a főszerep. Az osztályok csapatai egy játékos ügyességi vetélkedő keretében mérték össze erejüket, többek között célba dobásban, labdazsonglőrködésben, fadíszítésben, íjászatban és labdahajszában. Az ügyességi vetélkedővel párhuzamosan egy másik sportesemény is zajlott, a Diákdiri kupáért kiírt futballtorna. Az arra hivatottak pedig a gasztronómia terén bizonyíthatták rátermettségüket, otthonról hozott alapanyagokból készített finom és egészséges falatokkal örvendeztetve meg osztálytársaikat. A fair play jegyében zajló, jó hangulatú, mindenkit megmozgató nap a versenyek értékelésével és díjkiosztással zárult. A játékos ügyességi vetélkedő győztese a III.B osztály lett, elnyerve a Legsportosabb osztályközösség címet, a 2. helyet az I.B szerezte meg, a 3. helyen pedig holtversenyben a III.CM és a II.BI végzett. A Diákdiri kupát a Dreamteam futballcsapata nyerte, a futballtorna legjobb góllövője František Vrábeľ (II.A) lett.

A sportversenyek lezárása után a Zöld iskola program értékelése következett. Az iskola igazgatónője beszédében megelégedve állapíthatta meg, hogy a 2018/2019-es tanév „cselekedjünk a lehető legzöldebben” felhívása diákjaink körében nemcsak nyitott fülekre, hanem nyitott szívekre is talált, és a program aktivistáinak és lelkes természetvédőinknek köszönhetően számos „ökotett” valósulhatott meg. Tanulóink a tanév során két kihívással szembesültek, amelyek teljesítését Kiss Klaudia tanárnő, a Zöld iskola program koordinátora és a programba bekapcsolódó tanárok és diák aktivisták értékelték, pontozták. Az első kihívás feladatai közé tartozott például az, hogy az osztálykollektívák virágokkal, dísznövényekkel tegyék otthonosabbá osztályaikat, emellett az egyes osztályoknak olyan témákkal kellett foglalkozniuk, mint a tudatos vásárlás, élelmiszer-kilométerek, környezettudatos közlekedés, hatékonyabb szemétszelektálás, illetve illegális szemétlerakatok feltérképezése. A fenti tevékenységekben a II.CM osztály bizonyult a legeredményesebbnek, elnyerve a megtisztelő Zöld osztály címet, a 2. helyen az I.A, a 3. helyen az I.C végzett. A második kihívás az egész tanévet felölelő szelektált hulladékgyűjtésre irányult. A használt elemek és a használaton kívüli elektromos berendezések gyűjtésében az I.A osztály végzett az első helyen, a 2. helyet a III.A, a 3. helyet a III.CM szerezte meg, míg a legszorgalmasabb egyéni gyűjtőnek Kubicsek Máté (I.A) és Egrecká Szilvia (III.A) bizonyult. Ebben a tanévben is folytattuk a PET-palackok kupakjainak gyűjtését, amelyben a III.B osztály végzett az 1. helyen. A papírgyűjtésben az osztályok versenyét az I.C osztály nyerte, a 2. helyen a III.A, a 3. helyen a II.A végzett, a legszorgalmasabb papírgyűjtők név szerint Tóthová Viktória (II.A), Csóková Annamária (III.A) és Rácz Alexandra (IV.C) voltak.

Mindent összevetve elmondhatjuk, hogy a sulipiknikkel összekötött élet- és egészségvédelmi nap kiválóra sikeredett. A diákok számára már csak a pénteki bizonyítványosztás van hátra, majd jöhet a megérdemelt vakáció.

Papp László, az iskola tanára