Süllyedő hajóról mentett ki menekülteket a tunéziai haditengerészet

2017. október 10. - 13:28 | Külföld

Csaknem száz menekülteket mentett ki a tunéziai haditengerészet egy süllyedő hajóról hétfő este az ország délkeleti partjainál található Kerkennah szigetének közelében - közölték a helyi hatóságok.

A tunéziai belügyminisztérium elmondta, hogy biztonságba helyeztek 98 tunéziait, köztük három gyereket.

Órákkal korábban nyolcan fúltak vízbe ugyanezen a tengerszakaszon, amikor egy csónak több tucat migránssal a fedélzetén összeütközött egy tunéziai hadihajóval.

A térségben éppen aznap kezdett járőrözni a tunéziai és az olasz haditengerészet, hogy feltartóztassa a csempészhajókon Európa felé tartó migránsokat, és segítsen a bajbajutottakon - közölte a tunéziai védelmi minisztérium.

Az egykori francia gyarmat területét az utóbbi időben egyre gyakrabban használják az Olaszországba irányuló földközi-tengeri csempészútvonal kiindulópontjául. A lélekvesztőkön nemcsak háborús vagy politikai konfliktusok elől menekülő emberek érkeznek az eldugottabb szicíliai partokra, de nagy számban a jobb élet reményében útnak induló fiatal tunéziaiak is. Az országban ugyanis a fiatalok körében magas a munkanélküliség.

A tunéziai parti őrség hétfőn feltartóztatott egy csónakot hat fiatallal a fedélzetén a Szúsza kormányzóságbeli Sott Merjem közelében. Az őrizetbe vett fiatalok kihallgatásuk során beismerték, hogy Olaszországba készültek. A hatóságok jelentős mennyiségű külföldi valutát találtak náluk.

Július óta visszaszorult az embercsempészek tevékenysége a szomszédos Líbiában, miután a helyi parti őrség egy fegyveres csoporttal karöltve szigorított az ellenőrzéseken a központjuknak számító Szabrátában.

(MTI)

Címkék: menekültek, Tunézia