Súlyos börtönbüntetésre ítéltek két brit kincsvadászt viking kincs eltulajdonításáért

2019. november 22. - 18:04 | Külföld

Egy brit bíróság nyolc és fél, illetve 10 év börtönre ítélt két kincsvadászt, akik "felbecsülhetetlen értékű" viking kincset tüntettek el.

Súlyos börtönbüntetésre ítéltek két brit kincsvadászt viking kincs eltulajdonításáért
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az 51 éves Layton Davies és a 38 éves George Powell ellen az volt a vád, hogy a törvényt megsértve nem jelentették be a 2015 júniusában kiásott 1100 éves kincset.

Az angol-walesi határ közelében fekvő Worcester bírósága úgy ítélte meg, hogy a két férfi nemcsak a parcella tulajdonosát csapta be, ahol a kincset kiásták, hanem a "nagyközönséget" is, megfosztva őt "a nemzet tulajdonában lévő kincstől".

A többségükben angolszász, de viking sírhelyre jellemző kincseket a nyugat-angliai Herefordshire megyében egy mezőn ásták ki.

A legértékesebb tárgyak között volt egy 9. századi aranygyűrű, egy ezüstrúd, egy 5. századi kristály függő és több mint 300 érme, amelyek közül több a 9. században uralkodó Nagy Alfréd wessexi király idejéből származik.

Öt érme értéke egyenként akár az 50 ezer fontot is elérheti. Igen ritka, úgynevezett "kétcsászáros penny"-ről van szó, amelyen Nagy Alfréd és egy másik angolszáz királyság, Mercia uralkodója, II. Ceolwulf képmása látható.

A bíróság sajnálatát fejezte ki, amiért mindössze 31 érmét sikerült megtalálni, holott a felfedezéskor készített, a rendőrség által a gyanúsítottak telefonjából kinyert fotókon jóval nagyobb zsákmány volt látható.

Az eddig visszaszerzett - jelenleg a londoni British Museumban őrzött - kincs becsült értéke 581 ezer font. A többi, "feltehetően egy, vagy több helyen elrejtett" tárgy az ügyész szerint fontmilliókat érhet.

"Ez egy nagyon szokatlan és fontos felfedezés, tekintettel arra, amit a leletek az adott korról elárulnak" - mondta Gareth Williams, a British Museum középkori érmékkel és viking gyűjteményekkel foglalkozó restaurátora.

Williams elmondta, hogy a "kétcsászáros pennyk" segítségével újabb információkhoz jutottak az Egyesült Királyság egyesítési folyamatáról, az érmék ugyanis a két király között eddig ismeretlen szövetségre utalnak.

"Az ilyen leletek a nemzeti örökséghez tartoznak" - hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve, hogy a brit rendszer az egyik legbőkezűbb a világon a kincsvadászokkal, amennyiben betartják a törvényt.

Két másik férfit tettestársként talált a bíróság bűnösnek a kincs elrejtésében. Egyiküket öt év börtönre ítélték, a másik felett később mondanak ítéletet.

MTI