Súlyos börtönévekkel fizethet a csődbiztosnő, aki hagyta, hogy Bašternák biztonságba helyezze vagyonát

2022. január 17. - 07:33 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) idegen vagyon hűtlen kezelésével gyanúsította meg Lenka Ivanovát, aki tétlenségével járult hozzá ahhoz, hogy Ladislav Bašternák gond nélkül családtagjaira írathassa vagyona nagy részét, mielőtt elítélték. 

Súlyos börtönévekkel fizethet a csődbiztosnő, aki hagyta, hogy Bašternák biztonságba helyezze vagyonát
Lenka Ivanová - WhatsApp / Aktuality.sk

A vállalkozót 2019 márciusában öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték amiatt, mert jogosulatlanul igényelt vissza csaknem kétmillió euró összegű áfát az egyik cége számára. Egy hónappal később a rendőrség újra vádat emelt az üzletember ellen, ugyancsak adócsalási ügyben. Mivel már letöltötte börtönbüntetésének a felét, valamint annak a börtönnek az igazgatója is javasolta a szabadon engedését, ahol a büntetését töltötte, ősszel a bíróság elé kerülhetett a szabadlábra helyezési kérelme, amit a Trencséni Járásbíróság első fokon jóvá is hagyott. Az ügyész azonban fellebbezett, így a kérelemről a kerületi bíróság dönthet. Mindeközben viszont Bašternákot 7 év börtön fenyegeti a másik adócsalási ügyben, melyben szeptemberben beismerő vallomást tett. Ott a bíróság első fokon eltekintett a halmazati büntetéstől, az ügyésznő azonban fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Ladislav Bašternákot viszont 2019-ben nemcsak letöltendő börtönre ítélték, hanem a vagyonát is elkobozták. Már ami addigra megmaradt belőle. Bašternák ugyanis még a jogerős ítélet előtt átíratta vagyona nagy részét családtagjaira és közeli ismerőseire. Ezek közt szerepel az ismert luxusvilla a pozsonyi Slavínon, több lakás a Bonaparte villában és máshol, garázs és motorkerékpár, quad vagy épp céges részvény.

Az ingatlanjai közül csak az a lakás maradt a nevén, melyben akkor még Robert Fico lakott, továbbá néhány irodahelyiség, 12 ezer euró készpénz, egy eladósodott cég és néhány lőfegyver.

A vagyona kezelésére Lenka Ivanová csődbiztosnőt jelölték ki, aki megtámadhatta volna a vagyoni átíratásokat, ő azonban nem látott benne semmi gyanúsat. Ha benyújtja a megfelelő keresetet a vagyoni átruházások ellen, melyeknél felmerült, hogy azért történtek, hogy az állam ne tudja elkobozni, és a keresetnek helyt ad az illetékes szerv, a vagyon visszakerült volna Bašternák nevére, majd az államhoz.

Az Aktuality.sk információi szerint azonban erre most ráfizethet, mivel a NAKA különösen nagy kiterjedésű hűtlen kezeléssel gyanúsítja, és mivel milliókban mérhető az államnak okozott kár, a kiszabható büntetési tétel 10-től 15 évig terjedő börtön.

"A meggyanúsításomat súlyosan törvénytelennek vélem, ezért panaszt tettem ellene. Kitartok amellett, hogy ártatlan vagyok, soha semmilyen bűncselekmény elkövetésében nem vettem részt" - reagált.

Az ügyet egyébként már 2020 őszétől vizsgálják. A rendőrség szerint az állami minimálisan 6,65 millió eurótól eshetett el.

Annak idején Bašternák vagyonának mozgására az Állítsuk meg a korrupciót szervezet, az igazságügyi minisztérium, de még a hitelező Szlovák takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa) is rámutatott, és mindegyikük felszólította Ivanovát, hogy nyújtsa be a keresetet, ő mégsem tette meg.

Ivanová tétlenségén viszont még segíthetett volna a Pozsonyi Járási Hivatal akkori elöljárója, Maroš Karšňák (Smer-jelölt), de ő sem nyújtotta be a keresetet.

2020 márciusában történt a kormányváltás, Denisa Saková (Smer/Hlas) távozott a belügyminiszteri posztról, az új vezetés pedig végül kidolgoztatta a keresetet a Dentons ügyvédi irodával, és az utolsó pillanatban benyújtották, a bíróság pedig zárolta Bašternák eredeti vagyonát.

A bíróság fokozatosan az államnak adott igazat abban, hogy jogában állt benyújtani a keresetet. Ha arról is döntés születik, hogy Bašternák vagyonát mentette az államtól, akkor az átruházást semmissé tehetik.

Mindeközben lépéseket tett az ügyben kijelölt új csődbiztos, Martin Sečanský is, aki már felvette a vagyontárgyak közé azokat, amelyeket korábban átruháztak a családtagokra. Pénzzé egyelőre nem teheti, meg kell várnia a családtagok reakcióit is.

(Aktuality.sk)