Súlyos dologra figyelmeztetnek a szlovák meteorológusok

2022. augusztus 15. - 15:18 | Belföld

Augusztus első felében ismét tovább fokozódott az aszály. Az ország nagy részén olyan nagymértékű volt a csapadékhiány, hogy ezt a július végi csapadék sem tudta pótolni - közölte a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) a közösségi oldalán. Az intézet arra figyelmeztetett, hogy a kiadós, hosszú ideig tartó eső hiánya egyes vízfolyások kiszáradásához vezet, főleg az ország déli részében.

Súlyos dologra figyelmeztetnek a szlovák meteorológusok
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Bár július végén nagyobb esőzések voltak, augusztus első felében ismét fokozódott a csapadékhiány – közölte az SHMÚ. Megállapították: az elmúlt napok esőzései csak helyi szinten jelentkeztek, és rövid ideig tartottak. A vízgyűjtő területek vízhozama többnyire csak átmenetileg nőtt meg, és pár napon belül visszaállt a korábbi szintre. Egyes mérőállomásokon az intézet ismét a napi vízhozam rég nem látott csökkenését mérte.

Az SHMÚ szerint a jelenlegi helyzet kialakulásához nemcsak az elmúlt hónapok csapadékhiánya vezetett, hanem több kedvezőtlen körülmény együttese, mint például a tavaszi hóolvadás. Korábban az olvadó hóréteg volt a felszín alatti vizek feltöltésének fő forrása, ami bizonyos mértékig segített ellensúlyozni a száraz nyári hónapokban jelentkező csapadékhiányt. „Ezek a körülmények azonban az elmúlt években megváltoztak” – figyelmeztetett az intézet. Hozzátették: az előző telek aránylag melegek voltak, és nem túl sok hó hullott.


TASR

Címkék: aszály, szárazság, SHMÚ