Súlyos dologról tálalt ki Naď: állítja, valaki pénzt kap azért, hogy az oroszok javára manipulálja a szlovákiai választásokat

2023. május 28. - 14:36 | Belföld

A legfőbb közjogi méltóságoknak hírszerzési információjuk van arról, hogy megpróbálják a szlovákiai parlamenti választásokat manipulálni Oroszország javára, állítja a korábbi védelmi miniszter.

Súlyos dologról tálalt ki Naď: állítja, valaki pénzt kap azért, hogy az oroszok javára manipulálja a szlovákiai választásokat
Fotó: TASR - illusztráció

Jaroslav Naď korábbi védelmi miniszter, az Eduard Heger által alapított Demokrati képviselője a Markíza Na telo című műsorában kijelentette, egy szlovák állampolgár pénzt kapott Oroszországban azért, hogy befolyásolja a parlamenti választásokat a Smer-SD javára.

Naď nem volt hajlandó többet elárulni a választások befolyásolásával kapcsolatos értesülésről, de azt állította, hogy az üzenetet a legfőbb közjogi méltóságok is megkapták.

„A három legfőbb közjogi méltóság, valamint én mint védelmi miniszter, külföldről kaptunk hírszerzési információkat a személyről, az időpontról és a helyszínről” – jelentette ki, hozzátéve, az információról a rendőrség is tud.

A műsor másik vendége, Robert Kaliňák (Smer-SD) ezt kizártnak tartja. Naď Kaliňáknak címezve kijelentette, a Smernek vissza kellene lépnie a választásoktól, ha ez az értesülés igaznak bizonyul.

A Denník N úgy tudja, a szlovák hírszerző szolgálatok külföldi kollégáiktól kaptak erre vonatkozó jelentéseket.

Kaliňák a műsorban arról is beszélt, még nem döntötte el, hogy indul-e az előrehozott választásokon, annak ellenére sem, hogy őt választotta a párt kampányfőnöknek. „Nagyon hamar döntést fogok hozni, de leginkább a Smernek kell majd döntenie” – fogalmazott.

Az egykori belügyminiszter cáfolta, hogy a Smer a választások után meg akarja változtatni az államfőválasztás módját. „Mi a népszavazás, a közvetlen demokrácia mellett vagyunk, mindig is a közvetlen elnökválasztást támogattuk” – nyomatékosította, Naď viszont azt állítja, a párt tervét a Smer több képviselője is megerősítette neki, de konkrét neveket nem említett.


(DenníkN)