Súlyos éhínség tombol Pápua Új-Guineában

2015. december 2. - 11:07 | Külföld

Mérges gombákat és agyagot esznek az emberek Pápua Új-Guinea aszály sújtotta falvaiban, ahol már tiszta ivóvíz sem áll rendelkezésre és járványok is kitörtek. Megjelent a lepra, a tífusz és a kolera – írja a 24.hu.

Az óceániai szigetország elszigetelt közösségeit különösen súlyosan érintette az El Nino éghajlati jelenség, itt azzal is meg kell küzdeni, hogy a legközelebbi városok több napi járásra vannak a dzsungelen keresztül. A térségben elpusztult a termés, folyók száradtak ki, az egészségügyi intézmények bezártak. A szakértők attól tartanak, hogy az aszály következményei túlszárnyalják az 1997-1998-as éhínséget, amikor egyes településeken az emberek hét százaléka halt meg.

Penny Johnson, az ausztrál állami egyetem orvos-antropológusa, aki gyakran dolgozik a térségben, azt mondta: sok ember, főleg gyerekek küzdenek folyamatos hasmenéssel és terjed a lepra is. Az állatok egyre-másra pusztulnak el, az emberek hasfájásra, gyengeségre panaszkodnak, miután esznek belőlük. Arról is beszámoltak, hogy az emberek agyagot esznek. Az ausztrál Sally Lloyd azt mondta: ez egy különleges típusú agyag, amit állatok esznek, amikor nem jutnak élelemhez és segít valamelyest az éhség leküzdésében. Az orvosok pedig számos olyan esetről számolnak be, amikor vadgombák elfogyasztása után kómába esett betegeket kell kezelniük.

Ha javulnak is a feltételek, akkor is lesznek hosszú távú következményei az éhínségnek: a folyók kiszáradásával jelentős halpopuláció pusztult ki, az emberek pedig levágták a haszonállataikat. Aki tehette, az el is ment a környékről. A kormány segítséget ígért a katasztrófa sújtotta környékeken, de ez egyelőre nem látszik elégségesnek.

24.hu