Súlyos gondokat okoz az információk kiszivárgása a Kuciak-gyilkossággal kapcsolatban

Minden egyes információkiszivárgás a nyomozati iratból vagy a rendőrségi adatbázisból akadályozza a nyomozás folyamatát. Éppen ezért a belügyminisztérium olyan intézkedéseket tervez, amelyekkel megakadályozhatják a kiszivárogtatást.

Súlyos gondokat okoz az információk kiszivárgása a Kuciak-gyilkossággal kapcsolatban
Fotók: TASR

Erről Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter beszélt a TA3 vasárnapi politikai műsorában.

„Minden információkiszivárgás nehézségeket okoz minden nyomozásban. Itt a törvényességről van szó” – jelentette ki a műsorban a belügyminiszter, aki szerint nem az a mérvadó, hogy a rendőr jó vagy rossz, illetve hogy a kiszivárgás segíti vagy akadályozza-e a nyomozás folyamatát.


Denisa Saková

Saková hozzátette, a kiszivárogtatás által az elkövetők is információkhoz jutnak azzal kapcsolatban, hogy hol tart és milyen irányban zajlik a nyomozás.

„Operatív intézkedéseket foganatosítunk annak érdekében, hogy lássuk, melyik rendőr mit világít át és milyen jogosultsága van az átvilágításhoz” – jelentette ki. A belügyminisztérium elektronikus szolgálati igazolvány bevezetését tervezi rendőröknek, ami arra szolgál majd, hogy minimalizálják az információk kiszivárgásának rizikóját.

Saková szerint elfogadhatatlan, hogy információk szivárogtak ki a Kuciak-gyilkosság nyomozati iratából az egyik nyomozó, Peter Juhás által. Elmondása szerint a belügyminisztérium felügyeleti osztálya már lépéseket tett ezzel kapcsolatban, egyelőre azonban nem merült fel annak a lehetősége, hogy leváltsák a nyomozói csoport vezetőjét.

A belügyminiszter nem árult el részleteket Miroslav Marček, a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjának vallomásával kapcsolatban, miszerint ő lőtte le Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát. Elmondása szerint nincsenek ezzel kapcsolatban részletes információi.


(TASR/para)