Súlyos a helyzet egy szlovákiai börtönben: már 164 rab megfertőződött koronavírussal, egy halálesetet vizsgálnak

2021. január 12. - 10:43 | Régió

Terjed a koronavírus a nagyszombati járásbeli Gerencsérben (Hrnčiarovce nad Parnou) lévő börtönben. A rabok azt állítják, hogy nem biztosítanak számukra fertőtlenítő eszközöket, a fertőzöttek pedig nem kapnak megfelelő orvosi ellátást. A fegyház az ellenkezőjét állítja.

Súlyos a helyzet egy szlovákiai börtönben: már 164 rab megfertőződött koronavírussal, egy halálesetet vizsgálnak
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Monika Kacvinská, a Büntetés-végrehajtási Testület (ZVJS) szóvivőjének tájékoztatása szerint jelenleg 1274 elítélt van a börtönben, közülük 164-nek pozitív lett az antigén tesztje. A fertőzötteket elszigetelték és karanténba helyezték, ahol biztosítják számukra az ellátást.

A Nový Čas szerint a rabok azt állítják, hogy eddig csak egyszer tesztelték őket, és továbbra is együtt étkeznek annak ellenére, hogy a fertőzés az étkezdében terjedt el. Állításuk szerint nem kapnak semmilyen fertőtlenítő eszközt, mindent maguknak kell megvásárolniuk.

A fegyház viszont az ellenkezőjét állítja. A szóvivő szerint rendszeresen fertőtlenítik nemcsak a cellákat, hanem a közös helyiségeket is.

A pozitívan tesztelt rabok azt állítják, hogy nem kapnak megfelelő egészségügyi ellátást, az orvos csupán napi egyszer látogatja meg őket, lázcsillapítón kívül pedig sem vitaminokat, sem mást nem kapnak.

A szóvivő megerősítette, hogy vasárnap elhunyt egy 63 éves elítélt, az azonban csak a boncolást követően derül ki, hogy a koronavírus szövődményei okozták-e a halálát.

(Čas.sk)