Súlyos következményei lesznek a pozsonyi szigorításoknak Matúš Vallo szerint

2020. szeptember 14. - 08:43 | Régió

A pozsonyi főpolgármester szerint a hétfőtől érvényes szigorításoknak, különösen a tömegrendezvények jelentős korlátozásának súlyos következményei lesznek bizonyos szektorokban, például a kultúrában vagy a sport területén dolgozókra. A kültéri 100, beltéri 50 fős korlátozás ugyanis a legtöbb rendezvényt lényegében értelmetlenné teszi.

Súlyos következményei lesznek a pozsonyi szigorításoknak Matúš Vallo szerint
Matúš Vallo (Fotó: TASR)
Kapcsolódó cikk:

Pozsony megye szigorít elsőként mától – mutatjuk, hogyan!

Matúš Vallo közölte, hogy a pozsonyi magisztrátus nem vett részt a szigorító intézkedések előkészítésében, arról a járványügyi bizottság ülésén értesültek. Hozzátette, hogy küldöttjük ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ha a higiénikusok az aktuális adatok alapján meghoznak valamilyen szakmai döntést, akkor azt nem volna logikus két hét múlva, tehát október elején bevezetni, mivel az nyilvánvalóan a jelenlegi állapotokra épül, és két hét múlva a járványügyi helyzet egészen más lehet.

A főváros szerint nem tehetnek mást, minthogy elfogadják a szigorításokat, ugyanakkor a főpolgármester szerint kulcsfontosságú, hogy bármilyen állami intézkedést az alapján hozzanak meg, hogy mely rendezvények vagy aktivitások jelentik a legnagyobb kockázatot a járvány terjedése szempontjából.

Vallo arra kéri az illetékeseket, hogy olyan szigorításokat vezessenek csak be, amelyek elkerülhetetlenek és szükségesek. Felhívta a figyelmet például arra, hogy különböző típusú tömegrendezvények eltérő mértékű kockázattal járnak.

"Ez a rizikó más egy színházi előadás esetén az ülő nézőközönség körében, akik szájmaszkot viselhetnek, és biztonságos távolságban helyezkedhetnek el egymástól, mint egy klubbeli partin, ahol az emberek mozgásban vannak egymás közvetlen közelében" - jegyezte meg, kihangsúlyozva, hogy külföldi példák is mutatják, hogy bizonyos típusú tömegrendezvények még a látogatók magasabb létszáma ellenére sem jelentettek járványügyi gócpontokat.

Úgy véli, az államnak is figyelembe kellene vennie ezeket a körülményeket és eszerint definiálni a szigorításokat, hogy az emberek is megértsék, hogy valóban csak azt korlátozzák, ami valós kockázatot hordoz magában.

(TASR)