Súlyos támadásokat és fenyegetéseket kapnak az oltócsapatok tagjai és a járványügyi szakértők

2021. október 6. - 11:26 | Belföld

A központi válságstáb szerdai ülésén igyekeznek megoldást találni az oltásellenes kampány visszaszorítására, valamint az oltócsapatok tagjait és a járványügyi szakértőket ért támadások és fenyegetések megfékezésére.

Súlyos támadásokat és fenyegetéseket kapnak az oltócsapatok tagjai és a járványügyi szakértők
Roman Mikulec belügyminiszter és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (FOTÓ: TASR)

Az ülésen több javaslatot is mérlegelni fognak a helyzet javítása érdekében – közölte Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter és Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter a válságstáb szerdai ülése előtt.

„Az egészségügyi személyzetet túl sok támadás éri, és úgy gondolom, világosabb álláspontot kell foglalnunk ezzel kapcsolatban” – jelentette ki Lengvarský. Egyelőre nem pontosította, hogy milyen javaslatai vannak, azokat először a belügyminiszterrel akarja egyeztetni.

Már az elmúlt időszakban is hoztak intézkedéseket az egészségügyi szakemberek védelme érdekében, Hamran István országos rendőrfőkapitány szerint pedig ezeket az intézkedéseket meg fogják erősíteni. „Pontos listával rendelkezünk arról, hogy hol vannak a központok, és intenzívebbé tesszük a járőrözéseket ezeken a terülteken, hogy szükség esetén megfelelően közbe tudjunk avatkozni” – mondta Hamran.

A rendőrség nemcsak a szakértőket ért támadások ellen, hanem az oltásellenes álhírek ellen is küzd.

Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának tagja (ZMOS), Lukáš Baňacký is elengedhetetlennek tartja a szakemberek védelmének növelését, akik segítenek az oltás, valamint a járványhelyzet kapcsán. Baňacký emlékeztetett, már az előző hullám idején is szembesültek hasonló dolgokkal, éppen ezért az államon és az önkormányzatokon a sor, hogy egyesítsék erejüket és kapacitásukat.

A válságstáb ülése előtt Martin Klus külügyi államtitkár elmondta, nincs tudomása arról, hogy a határrezsim módosításáról is tárgyalni fognak.


(TASR)