Súlyos vádakkal illeti a RegioJet a közlekedési minisztériumot a Pozsony–Komárom vasútvonal miatt, Doležal reagált

2021. április 29. - 11:22 | Régió

A cseh magán vasúttársaság szerint az államnak nincs őszinte érdeke a vasúti közlekedés liberalizálására vonatkozóan.

Súlyos vádakkal illeti a RegioJet a közlekedési minisztériumot a Pozsony–Komárom vasútvonal miatt, Doležal reagált
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A RegioJet cseh vasútvállalat – amely 2012 és 2020 között üzemeltette a Komárom–Dunaszerdahely–Pozsony vasútvonalat – úgy döntött, nem pályázik ismét a vonal üzemeltetésére. A győztes cég a tervek szerint 2023. január 1-jén indítaná el a járatközlekedést a vonalon, és tíz évre kötne vele szerződést az állam.

„Ennek oka a közlekedésügyi minisztérium felé irányuló bizalom abszolút elvesztése, ami a tisztességes versenyt illeti, ami az adófizetők pénzéből fizetett szolgáltatások minőségének és költségmegtakarításának növekedését eredményezné” – áll a RegioJet állásfoglalásában.

A vállalat azzal érvel, hogy a minisztériumban továbbra is ugyanaz a csapat működik, amelynek tagjai évek óta olyan versenypályázatokat hirdetnek, amelyek nem vezetnek eredményre. „A jelenlegi miniszter továbbra is bízik ezekben az emberekben, teljes felelősséget vállalva a tetteikért” – teszik hozzá.

Példaként a Pozsony–Besztercebánya szakaszt említették, ahol szerintük indokolatlanul törölték a versenypályázatot, emellett a Zsolna–Rajec vonalra vonatkozó pályázatot szerintük szándékosan úgy szervezték meg, hogy az az Állami Vasúttársaságon (ZSSK) kívül más vállalat számára ne legyen vonzó.

A RegioJet azt állítja, a Pozsony–Komárom vonalra 2019-ben kiírt versenypályázatot a minisztérium szándékosan annyira kitolta, hogy lehetetlenné tették a közlekedési vállalatok számára a jelentkezést, olyan rövid időn belül ugyanis képtelenek voltak teljesíteni a meghatározott feltételeket. „Az ismételt fordulót a minisztérium úgy készítette el, hogy teljesen logikátlan feltételeket szabott a vonatok kapacitására vonatkozóan az Úszor–Komárom szakaszon, ami emeli a megrendelés árát anélkül, hogy az utasok számára valódi hasznot jelentene” – jegyzik meg.

Hozzáteszik, a RegioJet kész arra, hogy megváltoztassa az állásfoglalását, amennyiben a kormány és a közlekedésügyi minisztérium nyilvánosságra hozza a vasúti versenypályázatok ütemtervét az elkövetkező tíz évre vonatkozóan, és ezt az ütemtervet átlátható módon fogják végrehajtani.

Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedésügyi miniszter a közösségi oldalán reagált a RegioJet sajtóközleményére. „Azok a módszerek, amelyekkel a RegioJet vállalat, illetve a tulajdonosa hosszú évekig működtek Szlovákiában, már a múlté. Ugyanakkor nem engedem magam megzsarolni nyilvános nyomásgyakorlással, sem a nyilvános közeg féligazságokkal vagy egyenesen hazugságokkal való elárasztásával” – írja a miniszter, majd leszögezi, a tény az, hogy versenypályázatot hirdettek a Pozsony–Komárom szakasz 10 éves üzemetetésére, most pedig arra várnak, hogy az ajánlatok teljesítik-e a pályázatban meghatározott feltételeket és az elvárásokat, főleg ami az ár-minőség arányt illeti.

„Ellenkező esetben lehetőség van arra, hogy a pályázatot eltöröljük, és közvetlenül fogunk tárgyalni az érdeklődőkkel. Ez azonban nem jelentené azt, hogy ezek a tárgyalások nem teljesítik a transzparens verseny feltételeit” – teszi hozzá.

A miniszter kiemelte, elutasítják a RegioJet minden vádját, és abszurdnak tartják azokat. „Nekem mindegy, hogy az egyes vonalakon Szlovákiában piros, sárga vagy kék vonatok fognak közlekedni. Az én egyetlen célom a minőségi tömegközlekedés biztosítása” – zárta Doležal.


(parameter)