Súlyos vérhiánnyal küzd az ország

2017. október 5. - 16:29 | Belföld

Akut vérhiány van az országban annak ellenére, hogy aki vért ad, az ezzel a cselekedetével megmentheti mások életét – jelentette ki Dobroslava Krajačičová–Lauková , a  Szív-és Érrendszeri Betegségek Intézetének és a Gyermek Szívközpont szóvivője az önkéntes véradók 3 éves évfordulóján, ami pár nap múlva fog zajlani Pozsonyban.

Súlyos vérhiánnyal küzd az ország
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Azon személyek adhatnak vért, akik teljesítik az előírt feltételeket, mégpedig az illetőnek 18 és 60 év közöttinek kell lennie, rendszeres véradó egészen 65 éves koráig. Tilos annak vért adni, aki krónikus betegséggel küzd, vagy a nőknek menstruációs ciklus alatt, s szülés után egyáltalán nem. Akkor sem engedélyezett, ha az illető nem sokkal a véradás előtt külföldön járt, vagy a közelmúltban műtéten esett át.

Véradás után legalább 2 órát kell pihenni, ajánlott enni és elegendő folyadékot inni.

A véradó nyugodtan reggelizhet, azonban tilos alkoholt fogyasztania és cigarettáznia. Csak könnyű ételeket szabad enni reggelire annak érdekében, hogy a szervezet hatékonyabban működjön.

Csakis vizet, dzsúszt szabad inni véradás előtt. Az orvosok azt ajánlják, hogy a „beavatkozás“ előtt a véradó igyon meg fél liter folyadékot, s egy nappal a véradás előtt pedig 3 liter vizet kell elfogyasztani. A véradó nem gyújthat rá 6 órával a véradás előtt, s alkoholt sem szabad fogyasztani a véradás előtt 8 – 10 órával.

A véradás nagyjából 15 percig tart, s megközelítőleg 450 milliliter mennyiséget vesznek le. A nők négyhavonta, a férfiak negyedévente adhatnak vért. Szlovákiában nagyjából 112 ezer állandó véradó van. Leginkább az Rh negatív vérre van szükség.

A véradás október 16-án reggel 8 órától délelőtt 11 óráig fog zajlani a Szív-és Érrendszeri Betegségek Intézetében.

TASR/para

Címkék: véradás, vérhiány